www.stokentri.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτη ενίσχυση 350 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο προανήγγειλε ο Μητσοτάκης – Ποιους θα αφορά

Koulis

Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης είναι αποτέλεσμα της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας είπε ο πρωθυπουργός

Πακέτο ενίσχυσης ύψους 350 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο, για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης (16/11) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η καλή πορεία της οικονομίας μάς επιτρέπει να διαθέσουμε 350 εκατ. ευρώ σε σειρά παρεμβάσεων για τους αδύναμους συμπολίτες μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, και συμπλήρωσε ότι θα δοθεί ως επίδομα αλληλεγγύης τον Δεκέμβριο.

Όπως εξήγησε, δικαιούχοι θα είναι:

  • Όσοι λαμβάνουν το επίδομα παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ: Μία οικογένεια που παίρνει επίδομα παιδιού 140 ευρώ, θα λάβει 350 ευρώ
  • Τα άτομα με αναπηρία που παίρνουν επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ: Θα ενισχυθούν με 200 ευρώ
  • Όσοι λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
  • Οι χαμηλοσυνταξιούχοι: Όσοι δεν είχαν προσωπική διαφορά θα λάβουν 150 ευρώ και αυτό θα αφορά και τους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Ερωτώμενος για το φορολογικό νομοσχέδιο που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν θα κάνουμε πίσω». «Μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις, αλλά ο πυρήνας του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτοί που βγάζουν περισσότερα πρέπει αναλογικά να πληρώνουν περισσότερα», δήλωσε.

«Όλοι μας γνωρίζουμε την πραγματικότητα, αλλά δεν θεωρώ και πως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι φοροφυγάδες. Αυτοί που δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα θα είναι ωφελημένοι», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε λάθος την οριζόντια φορολόγηση (flat tax). «Πιστεύω στην προοδευτική φορολόγηση και πιστεύω ότι αυτός ο οποίος κερδίζει περισσότερα χρήματα πρέπει να φορολογείται από έναν υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. Μειώσαμε τη φορολόγηση στις επιχειρήσεις και αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό παραπάνω από αυτό που εισηγούνταν ειδικοί. Όσο η ανεργία μειώνεται τόσο η αγοραστική δύναμη του εργαζόμενου θα αυξάνεται και οι μισθοί θα βελτιώνονται», σημείωσε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την αισχροκέρδεια, τονίζοντας πως η κυβέρνηση είναι κάθετη στην αντιμετώπισή της. «Τα πρόστιμα καταβάλλονται και είναι έμμεση αναγνώριση των εταιρειών ότι έκαναν κάπου λάθος. Σε ένα περιβάλλον που δεν δικαιολογούνται αυξήσεις δικαιολόγησέ μας γιατί αυξάνεις τις τιμές σου και γιατί είναι ακριβότερο από ότι στο εξωτερικό. Και το περίεργο είναι ότι μετά την επιβολή προστίμων οι τιμές προσαρμόζονται. Δεν είμαστε εξαρτημένοι από οποιαδήποτε πολυεθνική. Δεν θα βγάλουν κάποιοι στην πλάτη του Έλληνα καταναλωτή χρήματα που δεν δικαιολογούνται», υπογράμμισε για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε πολυεθνικές.

Επίσης, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πρόκληση τη διαχείριση των οικονομικών της υγείας.

«Όταν συζητάμε για το πώς θα στηρίξουμε περισσότερου τους γιατρούς, εάν θέλουμε να εξοικονομήσουμε πόρους πρέπει να δούμε πού μπορούμε να σταματήσουμε τις σπατάλες. Έχουμε ακόμα πρόβλημα υπερσυνταγογράφησης σε πολλά φάρμακα και έχουμε τη δυνατότητα να το λύσουμε και αυτό θα μας δώσει πόρους», παραδέχτηκε.

Και πρόσθεσε: «Σε πρώτη φάση δαπανούμε πόρους για τα ΤΕΠ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μηδενίζουμε τις αναμονές, αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο. Με την ηλεκτρονική λίστα των χειρουργείων θα υπάρχει διαφάνεια ώστε να μην μπορει κάποιος έξυπνος να παρακάμπτει τη λίστα μέσω εισαγωγής από τα ΤΕΠ. Νομιμότητα παντού. Χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερους γενικούς γιατρούς και παθολόγους γιατί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι σημαντική».

Αναφερόμενος στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, είπε ότι «μας απασχολεί και δεν έχουμε εύκολες λύσεις. Υπάρχουν μακροχρόνιες παρεμβάσεις όπως η γραμμή 4 του Μετρό. Αυτή τη στιγμή εστιάζω την προσοχή μου σε νέα πολιτική, λωρίδες που επιτηρούνται αυστηρά για λεωφορεία που θα κινούνται με μεγάλη ταχύτητα. Να θυμίσω ότι μέχρι τέλος του α’ τριμήνου του 2024 θα παραλάβουμε τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία. Θα σκεφτούμε σε ποιες γραμμές θα τα τοποθετήσουμε. Τα ΚΤΕΛ έχουν αναλάβει ένα μέρος των μεταφορών περιαστικά της Αθήνας. Και τέλος έμφαση στο ποδήλατο. Θέλουμε να φτιάξουμε ποδηλατόδρομους στην Αθήνα στοχευμένα».

Για την τοποθέτηση καμερών είπε ότι θα μπουν. «Ο προγραμματισμός είναι για 700 στο κέντρο της Αθήνας», ανέφερε και σημείωσε «ότι μπορούμε να προχωρήσουμε και στη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για τη ρύθμιση των φαναριών».

Ενόψει της συνάντησής του με το νέο δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «δεν συναποφασίζουμε και το μετρό θα προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τη Β. Όλγας, είναι έργο που δρομολογείται ήδη. Ό,τι πεζοδρομείται δεν ξεπεζοδρομείται. Θεωρώ αδύνατο η Β. Όλγας να ξανανοίξει για τα αυτοκίνητα και θεωρώ ότι είναι και λάθος. Ο σκοπός μας πρέπει να είναι να κάνουμε τη χρήση του αυτοκινήτου πιο δύσκολη στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη επένδυση στα μέσα μεταφοράς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Η Apple αντιμετωπίζει μήνυση για το «Killers of the Flower Moon»

diktio diktio

Αμπελάκια: Ολοκληρώνονται οι εργασίες συντήρησης στο Αρχοντικό Γεωργίου Σβαρτς

diktio diktio

Φορμίων: Στη Γαλλία τα τμήματα της τρίτης ελληνικής φρεγάτας που κατασκευάστηκαν στα ναυπηγεία Σαλαμίνας

diktio diktio