www.stokentri.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αθ. Δαγούμας Πρόεδρος ΡΑΑΕΥ: Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί πάροχος ενεργειακής ασφάλειας της ΝΑ Ευρώπης

Dagoumas11

Οι ΑΠΕ είναι το παρόν και διαμορφώνουν το μέλλον των επόμενων τεχνολογιών στην πράσινη ενέργεια ανέφερε ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και ΥδάτωνΑθανάσιος Δαγούμας, κατά τη συζήτηση σε πάνελ του 9ου Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς κατά τη 2η μέρα των εργασιών. Ο κ. Δαγούμας τόνισε πως η Ελλάδα διαθέτει ισχυρούς επενδυτικούς ομίλους και στόχος είναι πλέον «να εξάγουμε και να επενδύσουμε σε άλλες τεχνολογίες, να εξάγουμε τεχνολογία και να συνεργαστούμε με το εξωτερικό». Παράλληλα, συμπλήρωσε πως μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για το υδρογόνο ενώ υπενθύμισε πως την περασμένη χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσαφήνισε το πλαίσιο για το υδρογόνο, τον κύκλο ζωής του και το ρόλο που μπορεί να παίξει παρέχοντας ασφάλεια στο επενδυτικό κοινό για να προχωρήσει σε αντίστοιχες δράσεις. 

Τέλος, αναφέρθηκε στους στόχους που θέτει το ΕΣΕΚ για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε 4 πυλώνες: Εξοικονόμηση ενέργειας, ΑΠΕ, εξηλεκτρισμός μεταφορών και υδρογόνο και νέες τεχνολογίες. Σημείωσε πως το πράσινο υδρογόνο αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις επόμενες δεκαετίες ενώ υπογράμμισε πως η χώρα παρακολουθεί τις εξελίξεις που αφορούν τις νέες τεχνολογίες ενέργειας συνολικά, και στις νέες τεχνολογίες που αφορούν στην πυρηνική ενέργεια.

Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο Αντιπρόεδρος των Κυβερνητικών Σχέσεων & Διεθνών Υποθέσεων Canadian Nuclear Association του Καναδά, Γιώργος Χρηστίδης, ο Γενικός Διευθυντής της Hellenic Hydrogen S.A. Δημήτριος Τριανταφυλλόπουλος και ο Partner and Head of Greece Country Group, DLA Piper, Ορέστης Ομράν. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, Κορίνα Γεωργίου.

Την ανάγκη να μην χαθεί το momentum τόνισε ο κ. Γιώργος Χρηστίδης, σημειώνοντας πως οι χώρες που θέλουν να πετύχουν τους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους τους θα πρέπει να επενδύσουν τώρα σε νέες τεχνολογίες. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα κάθε χώρα και περιοχή να εντοπίσει και να προχωρήσει με το δικό της μείγμα ενέργειας και τεχνολογιών, προκειμένου να πετύχει την μετάβασή της, ενώ υπογράμμισε πως το υδρογόνο ίσως και η πυρηνική ενέργεια είναι μέρος μίας λύσης και μπορούν να προσφέρουν σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια και στην αναγέννηση της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Καναδά.  

Ο κ. Χρηστίδης επίσης υπογράμμισε πως ο Καναδάς επενδύει σε διαφορετικές τεχνολογίες και καινοτόμες υποδομές πυρηνικής ενέργειας, προκειμένου να πετύχει τους κλιματικούς στόχους που έχει θέσει ενώ βρίσκεται σε συνεργασία με άλλες χώρες για συγκεκριμένα projects. “Βλέπουμε αναδυόμενη δυναμική στις πυρηνικές τεχνολογίες σε Καναδά και Ευρώπη και όχι μόνο λόγω των πολιτικών για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια αλλά και για οικονομικούς λόγους και λόγους ανταγωνισμού” ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα, απαρίθμησε τη σημαντική προσφορά της πυρηνικής ενέργειας και σε άλλους τομείς όπως στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην υγεία με την παροχή τεχνολογικών για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου. 

“Είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα το υδρογόνο σήμερα”, σημείωσε ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος συμπληρώνοντας πως «η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι sprint. Δεν κράτησε ποτέ λιγότερο από μισό αιώνα. Καταλαβαίνω την πίεση από την κλιματική κρίση αλλά πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Τα αποτελέσματα δεν θα τα δούμε άμεσα αλλά μέσα σε λίγα χρόνια». 

Αναφερόμενος στο project της ανάπτυξης μονάδας North-1 στη Δυτική Μακεδονία της εταιρείας ανέφερε πως το πλάνο βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια αλλά παράλληλα εξετάζονται και οι δυνατότητες σύνδεσης με αγορές του εξωτερικού. «Το έργο έχει ωριμάσει αρκετά τεχνικά και έχουμε ξεκινήσει πρώτα βήματα αδειοδότησης. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν δυσκολίες καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο» σημείωσε. 

Όπως επισήμανε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, η εταιρεία στηρίζει χρηματοδοτικά το έργο αξιοποιώντας εθνικά και ευρωπαϊκά εργαλεία. Εντούτοις, τόνισε πως το κύριο ζήτημα για την ανάπτυξη τέτοιων έργων αφορά στην έλλειψη καταναλωτικού κοινού και ειδικά σε μεγάλη κλίμακα, εκτός των διυλιστηρίων. “Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε εμείς τον καταναλωτικό αυτό κύκλο και στο πλαίσιο αυτό κοιτάμε και στις γειτονικές χώρες”, ανέφερε, ενώ υπογράμμισε πως η εταιρεία δουλεύει και πάνω στη λογική των πιστοποιήσεων που μέσα στα επόμενα χρόνια θα παίξουν σημαντικό ρόλο. 

Από την πλευρά του ο κ. Ορέστης Ομράν, σημείωσε ότι “ο σχετικός κορεσμός ενέργειας, προερχόμενης από παραδοσιακές ΑΠΕ, όπως είναι η ηλιακή ενέργεια και η αιολική ενέργεια, δημιουργεί την ανάγκη αξιοποίησης εναλλακτικών ανανεώσιμων πηγών  ενέργειας, όπως είναι το υδρογόνο. Η εθνική στρατηγική για το υδρογόνο, όπως εφαρμόζεται από την κυβέρνηση στα πλαίσια της ευρύτερης ενεργειακής πολιτικής, είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε μεγάλες επενδύσεις στην αγορά υδρογόνου στην χώρα μας κατά τα επόμενα χρόνια. Απαιτούνται προς αυτή τη κατεύθυνση αποτελεσματικές συνεργασίες μεταξύ εγχώριων παραγωγών ενέργειας και ξένων επενδυτών, καθώς και ένα σύγχρονο και ευέλικτο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο εξάλλου βρίσκεται ήδη υπό διαμόρφωση”.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη με μία νεκρή και έναν τραυματία

diktio diktio

Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Νέο ιστορικό υψηλό στις νέες αιτήσεις τον Ιανουάριο

diktio diktio

Ανδρουλάκης: Είναι επιτακτική ανάγκη να καταστήσουμε τη χώρα μας ανθεκτική στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

diktio diktio