www.stokentri.gr
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποτίμηση της συνάντησης των αγροτών με τον πρωθυπουργό

4140345 1 768x439

Πληρώνουμε κανονικότατα στο 100% της αξίας των πορισμάτων. Και το είπα προχθές στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όποιοι εκ των εκπροσώπων των κομμάτων θέλουν να ενημερωθούν για τον ΕΛΓΑ, η πόρτα μας είναι ανοιχτή, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Στην προηγούμενη Βουλή το ΠΑΣΟΚ ήταν το μόνο κόμμα το οποίο είχε έρθει στον ΕΛΓΑ και είχε ζητήσει ενημέρωση. Με την παρούσα σύνθεση της Βουλής, πλην της Νέας Δημοκρατίας και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ουδείς άλλος μου έχει ζητήσει ενημέρωση και ακούω όλα αυτά που σας έθεσαν, τα οποία είναι αβάσιμα, υποστήριξε.

Όλες οι αποζημιώσεις οι οποίες πρόκειται να πληρωθούν για το 2023, ξεκινούν να πληρώνονται δύο μήνες γρηγορότερα. Γιατί η νομοθεσία λέει ότι πρέπει μέχρι 31 Μαρτίου του 2024 που έχουν τη δυνατότητα οι αγρότες να πληρώσουν την εισφορά τους, πρέπει να τους περιμένουμε και 15 μέρες μετά, αφού επεξεργαστούμε τα πορίσματα, να πληρώσουμε.

Εμείς λοιπόν, τέλη Φεβρουαρίου θα πληρώσουμε όσα πορίσματα για όποιες καλλιέργειες έχουν έρθει στους κεντρικούς υπολογιστές του ΕΛΓΑ σε μία δόση στο 100% των πορισμάτων.

Δεν κάνουμε διακρίσεις σε καλλιέργειες, δεν κάνουμε διακρίσεις σε περιοχές. Όσα πορίσματα έρχονται από τα υποκαταστήματα πληρώνονται. Εκτιμώ ότι θα είναι μία πληρωμή πολύ μεγάλη που θα καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος από τις οφειλόμενες αποζημιώσεις.

 • Στις 27 Φεβρουαρίου, στις 12:00 τα χρήματα θα είναι στους λογαριασμούς των αγροτών, είπε.

Θέλω να συμπληρώσω σε αυτά που είπε ο αγαπητός πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ότι πολύ δίκιο έχει στην ημερομηνία που λέει, αφού την εξαγγέλλει σίγουρα δεν αμφιβάλουμε. Είπε όμως, όσα πορίσματα έρθουν από τα περιφερειακά γραφεία του ΕΛΓΑ. Εδώ είναι το πρόβλημα, κύριε πρόεδρε και το γνωρίζετε, έρχονται πολύ λίγα πορίσματα από τις περιφέρειες στα κεντρικά.
Εμείς έχουμε περιπτώσεις από την άνοιξη του 23 που ακόμα δεν έχουν φτάσει στα γραφεία σας και έχουμε επικοινωνήσει γιαυτό και μαζί σας. Αργούν εκεί στα περιφερειακά γραφεία και πρέπει να το δείτε αυτό το πρόβλημα, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Παύλος Σατόλιας.

 • Οι αγρότες που έπαθαν ζημιά από το χαλάζι δεν έχουν πληρωθεί μετά από ένα χρόνο. Πώς θα επιβιώσουν, αναρωτήθηκε.

Σε σχέση με την χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό είπε ότι η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών είναι το θεσμικό όργανο των αγροτών που εκπροσωπεί τις οργανώσεις παραγωγών που προσπαθούν να ορθοποδήσουν και προσπαθεί να φτιάξει κι άλλους συνεταιρισμούς.

Γιατί μόνο μέσα από το ισχυρό συνεταιριστικό κίνημα και μια οικονομία ισχυρή, θα υπάρχει ισορροπία και ο παραγωγός θα έχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Αυτό που γίνεται κατά κόρον στους συνεταιρισμούς που είναι επιτυχημένοι και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τα αιτήματα με τους συναδέλφους στα μπλόκα είναι κοινά και τα προβλήματα κοινά, και θεώρησε ο πρωθυπουργός να καλέσει και σε μια δεύτερη συνάντηση και τους θεσμικούς φορείς, δεν είναι κακό.

 • Πέρα από τις άμεσες παρεμβάσεις που ζητάμε από τον πρωθυπουργό για το κόστος και κόστος είναι το ρεύμα και το πετρέλαιο.
 • Ζητάμε από τον πρωθυπουργό να βρει το δημοσιονομικό χώρο, να δώσει επιστροφή φόρου πετρελαίου, αλλά ζητάμε και δικαιότερη κατανομή γιατί το πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας και της ΚΑΠ, είναι ότι τα χρήματα δεν κατανέμονται σε αυτούς που πραγματικά παράγουν.
  Τα λεφτά χάνονται σε αυτούς που δηλώνουν αγρότες κι αν δεν μιλήσουμε με αλήθειες δεν θα έχουμε αύριο ελληνική γεωργία.
 • Εμείς σήμερα έχουμε μια γενική συνέλευση στον κόμβο Παραλίμνης όπου είναι παρατεταγμένα τα τρακτέρ, θα αφουγκραστούμε τον παλμό του κόσμου, θα δούμε τι θα πει και από εκεί και πέρα θα πράξουμε, είπε στην ΕΡΤ ο αγρότης Γιώργος Σιδηρόπουλος.

Θα πάρουμε μια απόφαση και σαν Αγροτικός Σύλλογος Πέλλας αλλά και σαν Σύλλογοι της Κεντρικής Μακεδονίας, όλοι μαζί.

Η οικονομική πραγματικότητα, τα δημοσιονομικά περιθώρια αυτή την ώρα είναι στα όρια των όσων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, όμως άφησε ανοιχτές προοπτικές και για περαιτέρω εξελίξεις, όταν, όπως είπε στους αγρότες, θα επανεξετάσουμε τα πράγματα στην πορεία, τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος.

 • Μιλάμε για μια προκαταβολή, η οποία θα δοθεί άμεσα, αρχές Απριλίου.
 • Δέσμευση για την εξόφληση των οφειλών από τον Φόρο Ειδικής Κατανάλωσης εντός του Νοεμβρίου
 • Συζήτηση ανά μήνα των εκπροσώπων των αγροτών με τους υπουργούς για να παρακολουθούμε πώς πάνε τα πράγματα.
 • Είναι η ώρα της λογικής και της συναντίληψης, δεν είναι η ώρα της ρήξης, είπε.
 • 500 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2024 για τα αγροτικά νοικοκυριά συν τα 260 εκατομμύρια, τα οποία θα φύγουν από τον ΕΛΓΑ, κατέληξε.

ΠΗΓΗ ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Εορταστικό ωράριο: Ανοικτά και πάλι τα καταστήματα – Μέχρι τι ώρα θα λειτουργήσει η αγορά

diktio diktio

Κακοκαιρία: Διακοπή κυκλοφορίας στην Εθνική Αθηνών – Πατρών – Ακυρώσεις δρομολογίων τρένων

diktio diktio

Σταματημένο στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας το τρένο από Έδεσσα για Θεσσαλονίκη λόγω φωτιάς κοντά στις ράγες

diktio diktio