www.stokentri.gr
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών και πλαστογραφίας

Elas2 640x426

Κύκλωμα διατηρούσε συνεργούς στην Τουρκία με τους οποίους συνεργαζόταν για να πραγματοποιούν παράνομες διακινήσεις μεταναστών προς την Ελλάδα με τη χρήση σκαφών από τη Σμύρνη.

Εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών και πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων.

Συνελήφθησαν στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης στις περιοχές της Νέας Σμύρνης και του Παλαιού Φαλήρου, τρεις Λετονοί, ηλικίας 47, 42 και 32 ετών, κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της διεύθυνσης και σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, διευκόλυνσης εισόδου-εξόδου μεταναστών από το Ελληνικό έδαφος και πλαστογραφίας κατ’ εξακολούθηση. Επιπρόσθετα, σε βάρος του 32χρονου αλλοδαπού εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών και πλαστογραφία.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση είχε αναπτύξει επαγγελματική υποδομή κατάρτισης πλαστών εγγράφων καθώς χρησιμοποιούσαν επαγγελματικό εξοπλισμό, ήτοι συσκευές ψηφιακής εκτύπωσης πλαστικών καρτών με laser πετυχαίνοντας την κατάρτιση υψηλής ποιότητας πλαστών εγγράφων νέου τύπου.

Η ιδιαίτερα έντονη δράση της οργάνωσης καταδεικνύεται και από τα 622 πλαστά έγγραφα που κατασχέθηκαν. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για δελτία ταυτότητας, άδειες παραμονής και διαβατήρια διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών.

Επιπρόσθετα, οι κατηγορούμενοι διατηρούσαν συνεργούς στην Τουρκία με τους οποίους συνεργάζονταν για να πραγματοποιούν παράνομες διακινήσεις μεταναστών προς την Ελλάδα με τη χρήση σκαφών και αφετηρία την περιοχή της Σμύρνης. Τα χρήματα από τις διακινήσεις αυτές μεταφέρονταν με τη χρήση συστήματος μεταφοράς χρημάτων ενώ κομβικό ρόλο στη διαδικασία είχε γραφείο που λειτουργούσε στη περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Επίσης, τα μέλη του κυκλώματος αναλάμβαναν την πραγματοποίηση παράνομων προωθήσεων μεταναστών από τη χώρα μας προς έτερες ευρωπαϊκές χώρες μέσω αεροπορικών εισιτηρίων και τη χρήση πλαστών εγγράφων τα οποία οι ίδιοι κατήρτιζαν με τον εξοπλισμό που βρέθηκε και κατασχέθηκε. Ως προς τις χρηματικές ροές μεταξύ των μελών του κυκλώματος, πραγματοποιούνταν με τη χρήση εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων.

Από τη δράση τους αποκόμισαν υπέρογκα χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν ανάλογα με το είδος και τη προέλευση του εγγράφου από 300 έως και 600 ευρώ ανά έγγραφο, ενώ για κάθε παράνομη προώθηση μετανάστη αποκόμιζαν χρηματικό ποσό που κυμαινόταν από 4.500 έως 6.000 ευρώ το άτομο.

Σημειώνεται ότι κατόπιν συνδυαστικής ανάλυσης του συγκεντρωθέντος υλικού, εκτιμάται ότι από τις αρχές του 2023, το κύκλωμα έχει αποκομίσει χρηματικά ποσά που αγγίζουν τα δύο εκατομμύρια ευρώ ενώ μόνο κατά τον μήνα Οκτώβριο είχε οργανώσει την παράνομη διακίνηση τουλάχιστον 9 μεταναστών και την κατάρτιση άνω των 100 πλαστών εγγράφων.

Γίνεται μνεία ότι από την Διεύθυνση Αλλοδαπών έχει κληθεί ειδικός εμπειρογνώμονας της EUROPOL προκειμένου να συνδράμει στην ανάλυση των πληροφοριακών στοιχείων με τη χρήση της κινητής μονάδας ανάλυσης δεδομένων της EUROPOL (MOBILE OFFICE) ενώ η εν λόγω επιχείρηση υλοποιείται στα πλαίσια εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και της δράσης EMPACT 2.2 EAST MED του κύκλου πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ηγείται η χώρα μας.

Από έρευνα σε οικίες και στην κατοχή τους, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 459 δελτία ταυτότητας, 161 άδειες παραμονής, 2 διαβατήρια, 2 συσκευές ψηφιακής εκτύπωσης και εγχάραξης πλαστικών καρτών με laser, 2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 8 κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των 1.125 ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον  Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Η ανακοίνωση του Αγίου Όρους σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

diktio diktio

Ελληνικό: Βρέθηκε βλήμα στους χώρους του πρώην αεροδρομίου

diktio diktio

Άκαρπες οι επαφές Αιγύπτου-Αιθιοπίας για συμφωνία διαχείρισης των υδάτων του Μεγάλου Φράγματος στο Γαλάζιο Νείλο

diktio diktio