www.stokentri.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η φρεγάτα «Ύδρα» απέτρεψε χτύπημα των Χούθι σε εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα – Ποιος ο ρόλος της στην επιχείρηση «Ασπίδες»

Ydra2 1024x516

Την πρώτη της εμπλοκή είχε τα ξημερώματα η Φρεγάτα του πολεμικού Ναυτικού «’Υδρα» στο πλαίσιο της ευρωπαΪκής επιχείρησης ασφάλειας της ναυσιπλοϊας «Ασπίδες», στην Ερυθρά Θάλασσα. Το πλήρωμα των 198 στελεχών της φρεγάτας, ενεργοποίησε τα οπλικά συστήματα εναντίον δύο εχθρικών μη επανδρωμένων drones των Χούθι, που απείλησαν εμπορικό πλοίο που έπλεε στην περιοχή, με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα αεροσκάφη να υποχωρήσουν. Ενεργός πλέον ο ρόλος της φρεγάτας και των στελεχών της, ήδη από την τρίτη ημέρα υπηρεσίας της στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η φρεγάτα Ύδρα μαζί με άλλες ναυτικές δυνάμεις ευρωπαϊκών και συμμαχικών χωρών εκτελεί δρομολόγια, βάρδιες, συνοδεύοντας εμπορικά πλοία που από τον κόλπο του Άντεν πηγαίνουν προς την Ερυθρά Θάλασσα για να περάσουν το Σουέζ.

Στην πρωϊνή της βάρδια, τα ξημερώματα, η φρεγάτα Ύδρα εντόπισε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αεροσκάφη επιτήρησης, αεροσκάφη τα οποία χρησιμοποιούν οι Χούθι για αναγνώριση ώστε να δώσουν θέσεις πλοίων στην περιοχή και με την απελευθέρωση των κανόνων εμπλοκής που έχει γίνει, δηλαδή άμεσα δεν εμπλέκεται το στρατηγείο της Λάρισας, από τη στιγμή που διαπιστώσει ότι υπάρχει κάποιος άμεσος ή έμεσος κίνδυνος, ο κυβερνήτης του πλοίου έχει δικαίωμα να ανοίξει πυρ και όπως έγινε, με πυροβόλο που είναι στην πλώρη του πλοίου των 127 χιλιοστών, άνοιξε πυρ και έτσι απομακρύνθηκαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η φρεγάτα Ύδρα δεν είναι μόνη της. Πολύ κοντά της βρίσκεται και η φρεγάτα Hessen του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ υπάρχουν και άλλα πλοία στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη τεθεί σε πλήρη εφαρμογή και σε υπηρεσία η συγκεκριμένη φρεγάτα από τη Δευτέρα, ενώ μέχρι πρότινος ήταν η περίοδος προσαρμογής στην ευρύτερη περιοχή.

Νίκος Δένδιας για φρεγάτα «Ύδρα»: Είμαστε υπερήφανοι ως χώρα

O υπουργός Εθνικής Άμυνας, ολοκληρώνοντας νωρίτερα επίσκεψη στη 10η Μεραρχία Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη αναφέρθηκε στη σημερινή εμπλοκή της φρεγάτας «Ύδρα», λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Λίγες μέρες πριν, δύο μέρες πριν για την ακρίβεια, μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και με τον Αρχηγό Ναυτικού ήμασταν στον Κόλπο του Άντεν με τη φρεγάτα μας Ύδρα. Νοιώσαμε την περηφάνεια να βλέπουμε τη σημαία της πατρίδας μας στον ιστό της Ύδρας και όπως ξέρετε η Ύδρα σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της αποστολής της ενεπλάκη στην αποτροπή επίθεσης drones κατά εμπορικού πλοίου.

Είμαστε υπερήφανοι για τις επιχειρήσεις της πατρίδας μας που διεξάγονται για την προστασία του εθνικού συμφέροντος, του ρόλου της χώρας μας, αλλά και των συμφερόντων του καθενός Έλληνα και της καθεμιάς Ελληνίδας και της ελληνικής κοινωνίας».

Παύλος Μαρινάκης για φρεγάτα «Ύδρα»: Έφερε εις πέρας αυτό που έπρεπε να κάνει και όπως ορίζουν οι κανόνες εμπλοκής

Δήλωση για την επιχείρηση της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ερυθρά θάλασσα έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης,  επισημαίνοντας ότι «η αντίδραση ήταν ακριβώς με βάση το πρωτόκολλο και συνεχίζει κανονικά την πορεία».

Συγκεκριμένα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε:

«Έριξε εναντίον δύο μη επανδρωμένων σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής. Αυτή είναι άτυπη ενημέρωση που έχουμε από το ΓΕΕΘΑ και μένουμε σε αυτή. Συνεχίζει κανονικά την πορεία της χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν έχουμε κάτι περισσότερο από αυτήν την ενημέρωση και είναι ζητήματα που πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Εκείνη τη στιγμή παρείχε προστασία σε εμπορικό πλοίο. Η αντίδραση ήταν ακριβώς με βάση το πρωτόκολλο και συνεχίζει κανονικά την πορεία. Έφερε εις πέρας αυτό που έπρεπε να κάνει όπως όριζαν οι κανόνες εμπλοκής και θα συνεχίσει κανονικά να βρίσκεται στην περιοχή για όσο διαρκεί η επιχείρηση αυτή, όπως συμβαίνει με όλες τις υπόλοιπες μεγάλες χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν την επιχείρηση και όπως είχαμε πει από την αρχή».

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Θωμάς

ΠΗΓΗ ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

PIRAEUS PORT FILM FESTIVAL (PPFF) 30 Μαΐου – 2 Ιουνίου στον Κινηματογράφο ΖΕΑ στον Πειραιά

diktio diktio

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Ο γιος μου έκλαιγε, εκείνη ήταν στον κόσμο της» είπε ο πατέρας του Δασκαλάκη

diktio diktio

Πανσερραϊκός: Ανοίγει και πάλι το γήπεδο – Οι όροι επαναλειτουργίας

diktio diktio