www.stokentri.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ινδία: Πέπλο τοξικής ομίχλης στο Νέο Δελχί – Κλειστά τα δημοτικά σχολεία

India Air Pollution

Κλειστά ήταν σήμερα τα δημοτικά σχολεία στην πρωτεύουσα της Ινδίας εξαιτίας των επικίνδυνων επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με το Νέο Δελχί να βρίσκεται κάτω από ένα πέπλο τοξικής ομίχλης, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Σύμφωνα με την ελβετική εταιρεία παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα, την IQAir, το επίπεδο αιωρούμενων σωματιδίων PM 2,5, που είναι τα πιο επικίνδυνα, είναι 35 φορές υψηλότερο από το μέγιστο που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο αρμόδιος υπουργός του Νέου Δελχί Άρβιντ Κεϊριβάλ ανακοίνωσε αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ ότι όλα τα δημοτικά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στην ινδική πρωτεύουσα για τουλάχιστον δύο ημέρες.

“Υπό το φως των αυξανόμενων επιπέδων μόλυνσης (της ατμόσφαιρας), όλα τα δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία του Δελχί θα παραμείνουν κλειστά τις δύο επόμενες μέρες”, ανακοίνωσε σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter).

Το Νέο Δελχί, μια από τις μεγαλύτερες αστικές περιοχές στον πλανήτη, κατατάσσεται συχνά μεταξύ των πόλεων με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση παγκοσμίως.

Η τοξική ομίχλη, τροφοδοτούμενη από τις καύσεις φυτικών υπολειμμάτων καλλιεργειών, τις εκπομπές της βιομηχανίας και των οδικών μεταφορών, καλύπτει την πόλη των 30 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το πρόβλημα κορυφώνεται στις αρχές του χειμώνα, κοντά στην ινδουϊστική γιορτή Ντιβάλι, η οποία συμπίπτει με τις εβδομάδες κατά τις οποίες δεκάδες χιλιάδες αγρότες του ινδικού βορρά καίνε τα υπολείμματα της συγκομιδής στους ορυζώνες.

Η πρακτική της καύσης φυτικών υπολειμμάτων των καλλιεργειών αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες της ρύπανσης αυτής, η οποία πνίγει το Νέο Δελχί κάθε χρόνο και επιμένει παρά τις προσπάθειες των αρχών να πείσουν τους αγρότες να χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους και τις απειλές για τη λήψη τιμωρητικών μέτρων.

Οι αρχές ανακοινώνουν τακτικά διάφορα σχέδια για τη μείωση της μόλυνσης του αέρα, ιδίως την αναστολή των οικοδομικών εργασιών, αλλά χωρίς μεγάλο αποτέλεσμα.

Μελέτη της βρετανικής ιατρικής επιθεώρησης The Lancet που δημοσιεύτηκε το 2020 απέδιδε 1,67 εκατ. θανάτους, το προηγούμενο έτος, στην μόλυνση του αέρα στην Ινδία, εκ των οποίων σχεδόν 17.500 στην πρωτεύουσά της.

Η Ινδία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας. Η χώρα είδε τις εκπομπές της ανά κάτοικο να αυξάνονται κατά 29% την τελευταία επταετία και δείχνει απροθυμία να εφαρμόσει πολιτικές για τη σταδιακή κατάργηση των ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Συνελήφθη 42χρονος με διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις Αρχές των ΗΠΑ

diktio diktio

Αγροτικό συλλαλητήριο στα Φάρσαλα – Έριξαν γάλα και καλαμπόκι στο δρόμο

diktio diktio

Πυροβολισμοί στο Γκάζι: Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη – Απολογείται σήμερα ο 33χρονος συνεργός

diktio diktio