www.stokentri.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μετρούν αντίστροφα για την Αθήνα οι αγρότες – Το μήνυμα Μητσοτάκη και τα μέτρα της ΕΛΑΣ για τις μετακινήσεις τους με τα τρακτέρ την Τρίτη

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ (eurokinissi)

Οι αγρότες με «αναμμένες μηχανές» στα μπλόκα μετρούν αντίστροφα για την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.

Με περισσότερα από 100 τρακτέρ ετοιμάζονται οι θεσσαλοί να κατέβουν για να διαδηλώσουν στο Σύνταγμα.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο και από τους αγρότες στην Κρήτη.

Στο μεταξύ, μήνυμα στήριξης τους στέλνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου.

Ξεκαθαρίζει ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών, που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας.

«Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι όντως είμαστε μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων, που νοιάζεται όχι μόνο για τους πολλούς, αλλά και για τους λίγους -πρωτίστως για τους πιο ευάλωτους όπως είναι τα παιδιά- αποδίδοντας δικαιώματα, δικαιοσύνη και ελευθερία, σε μια μερίδα συμπολιτών μας που έως σήμερα τα στερούνταν.

(…) Η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Διότι έτσι στηρίζουμε και τον πρωτογενή τομέα από το χωράφι έως το ράφι αλλά και τον καταναλωτή με καλύτερες τιμές (…) Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

«Όχι» στις ανεξέλεγκτες μετακινήσεις τρακτέρ στην πρωτεύουσα
Συνεχείς είναι οι υπηρεσιακές συσκέψεις στο αρχηγείο της Αστυνομίας για τα μέτρα που θα ληφθούν την Τρίτη στην Αθήνα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δεν θα επιτραπούν ανεξέλεγκτες μετακινήσεις τρακτέρ στην πρωτεύουσα, ενώ θα υπάρχει και αστυνομική συνοδεία στα οχήματα των αγροτών, που θα έρθουν στην Αθήνα, τόσο στη διαδρομή από τα μπλόκα μέχρι και την πρωτεύουσα, και το αντίστροφο.

Το επιτελείο της ΕΛΑΣ βρίσκεται σε επικοινωνίες και συνεννοήσεις με τους επικεφαλής των αγροτικών κινητοποιήσεων, προκειμένου να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις τους ενόψει του συλλαλητηρίου.

Οι αγρότες έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να κατέβουν συντεταγμένα με τρακτέρ στην πρωτεύουσα.

Στην υπηρεσιακή σύσκεψη που έγινε το πρωί υπό την ηγεσία της ΕΛΑΣ -θα ακολουθήσει και άλλη το απόγευμα και μια ακόμη το πρωί της Δευτέρας- συζητήθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο, δηλαδή ο τρόπος που οι Αρχές θα διαχειριστούν την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα, πιθανόν και με κάποια τρακτέρ – και φυσικά με λεωφορεία.

Στόχος είναι, όπως λένε αστυνομικές πηγές, το συλλαλητήριο να γίνει ομαλά και να μην διαταραχθεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, η οικονομική και κοινωνική ζωή στην πρωτεύουσα.

Θα υπάρχει, ακόμη, χώρος ειδικά συγκεκριμένος για να σταθμεύσουν τα οχήματα αυτά που θα έρθουν στην Αθήνα.

Πολιτική αντιπαράθεση
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις πυροδοτούν και πολιτική αντιπαραθεση.

«Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κατά την γνώμη μου το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων των αγροτών εχουν ικανοποιηθεί θα θέλαμε να ικανοποιήσουμε το σύνολο αλλά δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να το κάνουμε αυτό. Φυσικά ο κάθε χώρος μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας έχει το δικαίωμα να διατυπώνει τα αιτήματά του» σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

«Εφόσον είναι δικιά τα αιτήματα τους η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά πιστεύω ότι υπάρχει οικονομική δυνατότητα θέμα προτεραιοτήτων είναι που κατατάσσει σε προτεραιότητα τα αιτήματα αυτά εμείς έχουμε προτείνει οκτώ σημεία» αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός.

«Οι κινητοποιήσεις γίνονται με δίκαια και με ενσυναίσθηση τρόπο δεν διχάζουν δεν διαιρούν η κοινωνία είναι στο πλευρό των αγροτών και των δίκαιων αιτημάτων τους και εμείς ως πασοκ θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις» αναφέρει ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος.

«Το κόστος της πράσινης μετάβασης θα το πληρώσει ο έλληνας παραγωγός ή θα το πληρώσουν οι πολυεθνικές οι οποίες λυμαίνονται το λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο στην αγορά του τροφίμου και βλέπουμε ότι η τιμή στο χωράφι είναι πάρα πολύ χαμηλή και η τιμη στο ραφι εξαιρετικά υψηλή» επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.

Ανοιχτές στους αγρότες είναι οι πόρτες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για συνάντηση όποια στιγμή το θελήσουν, επισημαίνει η πολιτική ηγεσία.

Ρεπορτάζ ΕΡΤ: Ελένη Μπουγά – Νίκος Κουντούρης

Πήγη:www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Επίσκεψη Ερντογάν: Στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος – Η τελετή υποδοχής – Όλο το πρόγραμμα

diktio diktio

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ / ΝΕA ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ / ΠΕΙΡΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΝΤΑΛΑΡΑ

diktio diktio

ΔΥΠΑ: Δωρεάν εισιτήρια για θέατρο και κινηματογράφο – Οι δικαιούχοι

diktio diktio