www.stokentri.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οπαδική βία: Ηλεκτρονικό εισιτήριο με ταυτοποίηση μέσω κινητού – Αναλυτικά τα μέτρα

Opad

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να παράξει την οπαδική βία εξέφρασε κατά την παρουσίαση των μέτρων ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης

Μεταξύ άλλων αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, τα γήπεδα θα έχουν κάμερες ενώ εισιτήρια θα είναι ηλεκτρονικά.

«Βρισκόμαστε σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή για το φλέγον ζήτημα της οπαδικής βίας. Μια μάστιγα, μια πληγή που μολύνει τον αθλητισμό που διώχνει το κόσμο από τα γήπεδα και οπλίζει τα χέρια νέων ανθρώπων για εγκληματικές πράξεις και δολοφονίες…. Ο αθλητισμός και ειδικά το ποδόσφαιρο έχει βάναυσα ταλαιπωρηθεί και εν τέλει απαξιωθεί από συμπεριφορές χούλιγκανς που έχουν στόχο την αποσταθεροποίηση του χώρου για λόγους που προφανέστατα εξυπηρετούν αλλότρια με τον αθλητισμό συμφέροντα. Χρησιμοποιώ τη λέξη χούλιγκαν και όχι οπαδός γιατί πρέπει κάποια στιγμή να αποδώσουμε και στις λέξεις το νόημα τους.

Οι οπαδοί είναι άνθρωποι που αγαπούν την ομάδα και την ακολουθούν. Είναι τα εκατομμύρια του κόσμου που πηγαίνουν στα γήπεδα, παθιάζονται αλλά έχουν απογοητευτεί από την κατάσταση που επικρατεί. Στα γήπεδα πρέπει αν επιστρέψουν οι παρέες, οι οικογένειες, οι πατεράδες και οι μανάδες μαζί με τα παιδιά τους. Το γήπεδο ανήκει στον κόσμο. Το ποδόσφαιρο ανήκει στους υγιείς οπαδούς εκείνους που θα στεναχωρηθούν με την ήττα της ομάδας τους, αλλά δεν θα κάνουν τον άλλο τον αντίπαλο εχθρό τους. Η κυβέρνηση μας κλήθηκε να διαχειριστεί μεγάλες κρίσεις από ακραία κρούσματα και των χούλιγκανς, με τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού το 2020 στη Θεσααλονίκη, πολλά αιματηρά επεισόδια σε προγραμματισμένα ραντεβού και μια ακόμη συγκλονιστική δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, οπαδού της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αυτό το απόστημα που βρίσκεται στον αθλητισμό, μέσα στο ποδόσφαιρό μας, πρέπει να το σπάσουμε, είμαστε αποφασισμένοι να το σπάσουμε και γι’ αυτό εργαζόμαστε.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο αυτό έχει θέσει μέτρα μετά τη δολοφονία Καμπανού. Ήταν άμεσα, όπως το ιδιώνυμο, το οποίο αυστητροποιήθηκε και οι ποινές για την αθλητική βία αυξήθηκαν σε πρωτόγνωρο βαθμό σε σχέση με την Ευρώπη.

Η αστυνομία σάρωσε τους συνδέσμους των οργανωμένων οπαδών που είναι οι θύλακες των παραβατικών οπαδών και δημιουργούν όλες αυτές τις θλιβερές καταστάσεις.
Και ενώ τα μέτρα ήταν ασυτηρά, γίναμε μάρτυρες μιας ακόμη αναίτιας δολοφονικής επίθεσης εναντίον ενός αστυνομικού που έχασε το πόδι του σε επεισόδια σε αγώνα βόλεϊ.

Τελικά όλη αυτή βία προκύπτει και ζει μέσα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μια αλήθεια που πρέπει να δούμε κατάματα. Ως εκ τούτου εκεί οφείλουμε να στρέψουμε το βλέμμα μας και να κινηθούμε αστραπιαία με ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο που θα απομονώνει κάθε παραβατικό άτομο που έχει σκοπό να βλάψει το ποδόσφαιρο.
Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε την ηρεμία στον Αθλητισμό με επτά καίριες παρεμβάσεις.

Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θεσμοθετήσει και να υλοποιήσει όλα όσα θα ακούσετε σήμερα. Στην μάχη αυτή θέλουμε συμμάχους μας τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου, τις ΠΑΕ, τους παράγοντες, τους αθλητές και τους προπονητές, που πρώτοι εκείνοι θα ωφεληθούν και ως εκ τούτου οφείλουν να προστατεύουν τον χώρο τους.

Και ενώ τα μέτρα ήταν εξαιρετικά αυστηρά, γίναμε μάρτυρες ακόμα μίας θηριωδίας εκ μέρους των οργανωμένων οπαδών, με θύμα αυτή τη φορά έναν Αστυνομικό, που παλεύει για τη ζωή του, έχοντας ήδη χάσει το πόδι του, σε αναίτια επίθεση εναντίον του την ώρα που διεξαγόταν ένας αγώνας βόλεϊ!

Δηλαδή τελείως εκτός ποδοσφαίρου!

Αυτή η μαζική και διευρυμένη πλέον βία, που πλήττει τον Αθλητισμό μας εν γένει, ζει και τρέφεται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Λυπάμαι πολύ που το λέω όμως πρόκειται για μία κοινή διαπίστωση.


Ως εκ τούτου, εκεί οφείλουμε να στρέψουμε το βλέμμα μας και να κινηθούμε αστραπιαία με ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο που θα απομονώνει κάθε παραβατικό άτομο που έχει σκοπό να βλάψει το ποδόσφαιρο.

Ένα νομοθετικό πλαίσιο συμπαγές, ισχυρό, αποτελεσματικό που θα λειτουργεί υπέρ της πλειονότητας των υγιών οπαδών που πρέπει να επιστρέψουν στα γήπεδα.

Η Κυβέρνηση είναι εδώ για να προστατέψει τους πολλούς, πολίτες αλλά και εργαζόμενους όπως είστε εσείς οι δημοσιογράφοι.

Είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε την ηρεμία και το πράττουμε, με 7 καίριες παρεμβάσεις που ενισχύουν το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.

Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να θεσμοθετήσει και να υλοποιήσει όλα όσα θα ακούσετε σήμερα.

Στην μάχη αυτή θέλουμε συμμάχους μας τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου, τις ΠΑΕ, τους παράγοντες, τους αθλητές και τους προπονητές, που πρώτοι εκείνοι θα ωφεληθούν και ως εκ τούτου οφείλουν να προστατεύουν τον χώρο τους».

Στη συνέχεια ο κ. Βρούτσης εξειδίκευσε τα νέα μέτρα που προέκυψαν από τη συνεργασία και με τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνηση, ενώ ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ανέλυσε από την πλευρά του τις πρώτες εφαρμογές της διεθνούς σύμβασης Saint Denis, που αφορά στα θέματα ασφάλειας, προστασίας και εξυπηρέτησης θεατών στις αθλητικές εκδηλώσεις και το έργο της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση.

Τα μέτρα που παρουσιάστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι τα εξής:

Α. ΛΕΣΧΕΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ

* Μόνο μία Λέσχη ανά έμβλημα ομάδας

* Πλαίσιο αρχαιρεσιών και διοίκησης της Λέσχης

* Εποπτεία της ΠΑΕ στη Λέσχη και αστική ευθύνη της εις ολόκληρον

* Υποχρεωτική σύσταση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λεσχών Φιλάθλων εντός 6 μηνών και συμμετοχή της στις διεθνείς Συνομοσπονδίες Λεσχών Φιλάθλων

* ‘Αμεση λειτουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Μελών Λεσχών Φιλάθλων

Β. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ (ΚΑΜΕΡΕΣ)

* Υποχρέωση πλήρους λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας για τα γήπεδα Super League και Basket League

* Βεβαίωση καλής λειτουργίας του από την ΕΛ.ΑΣ. δύο ημέρες πριν από κάθε διεξαγωγή αγώνα

* Εφόσον το σύστημα λειτουργεί πλημμελώς, ο αγώνας θα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών

* Εάν το σύστημα λειτουργήσει πλημμελώς την ημέρα του αγώνα, θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών ο αμέσως επόμενος

Γ. ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΒΙΑΣ (ΔΕΑΒ)

* Σε εφαρμογή της Σύμβασης Σεντ Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθίσταται 5μελής και ευέλικτη, με νομικούς, δικαστικούς και αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.

* Δημιουργείται Ηλεκτρονική Πλατφόρμα υποστήριξης του έργου της, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ.

Δ. ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

* Συστήνεται η Εθνική Επιτροπή Συντονισμού, σε εφαρμογή της Σύμβασης Σεντ Ντενί του Συμβουλίου της Ευρώπης

* Σκοπός της, η ανάπτυξη και υλοποίηση διυπηρεσιακής ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ασφάλεια, προστασία και εξυπηρέτηση σε αθλητικές εκδηλώσεις

* Συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Αθλητισμού, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και από Εισαγγελία, ΔΕΑΒ, ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική, αθλητικές και ποδοσφαιρικές Αρχές, ΠΣΑΤ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Λεσχών Φιλάθλων κ.ά.

Ε. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ & ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

* Κατόπιν εισήγησης της ΔΕΑΒ, έπειτα από τις εκθέσεις των Παρατηρητών της και της ΕΛ.ΑΣ., κατά δέσμια αρμοδιότητα επιβάλλονται από το Υπουργείο Αθλητισμού με αυτοματοποιημένο τρόπο κυρώσεις για περιστατικά οπαδικής βίας, όπως ρίψη εύφλεκτων υλικών.

* Ποινή φυλάκισης και πρόστιμο για δημόσιες δηλώσεις, ανακοινώσεις, καταχωρήσεις κ.λπ., ικανές να υποκινήσουν πράξεις βίας ή απειλής σε βάρος των θεσμοθετημένων διοικητικών, δικαιοδοτικών, δικαστικών οργάνων του ποδοσφαίρου, των διαιτητών, καθώς και κατά των αξιωματούχων των επαγγελματικών ομάδων

ΣΤ. ΡΗΤΡΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

* Απομείωση της χρηματοδότησης για Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρίες (ΑΑΕ), Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών (ΤΑΑ) και Ερασιτεχνικά Σωματεία σε περιπτώσεις απαγόρευσης παρουσίας φιλάθλων σε συγκεκριμένες ζώνες ή τμήματα κερκίδων ή τουλάχιστον μιας αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών

* Τα παρακρατούμενα χρηματικά ποσά θα διατίθενται αποκλειστικά για τη συντήρηση και αναβάθμιση εγκαταστάσεων στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα

Ζ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ – ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ

* Σύγχρονο και πρωτοποριακό σύστημα ταυτοποίησης κατόχων εισιτηρίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

* Αυτόματη και αδιάβλητη διαδικασία, χωρίς τη διενέργεια ελέγχου από φυσικό πρόσωπο, μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο του κατόχου εισιτηρίου

* Χρήστες της εφαρμογής θα είναι τα φυσικά πρόσωπα που εκδίδουν εισιτήριο για τους ίδιους και τα ανήλικα τέκνα τους

Προϋπόθεση για τους χρήστες η καταχώρηση των στοιχείων τους στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ)

www.http://cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ανοίγει το ΕΡΓΑΝΗ για τις αναστολές πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών

diktio diktio

Έκθεση: Το 2023 αποψιλώθηκε μια έκταση σχεδόν στο μέγεθος της Ελβετίας

diktio diktio

Επίσκεψη Ερντογάν: Στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος – Η τελετή υποδοχής – Όλο το πρόγραμμα

diktio diktio