stokentri.gr
ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Μακρόν απαιτεί άμεση επιστροφή των Γάλλων επιβατών του Madleen από τις ισραηλινές αρχές

Κοινοιποίηση

Αίτημα του Μακρόν για την Επιστροφή των Γάλλων Πολιτών από το Madleen

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την επιθυμία του να επιτραπεί το ταχύτερο δυνατό η επιστροφή στη Γαλλία των έξι Γάλλων υπηκόων που βρίσκονταν στο σκάφος Madleen. Το πλοίο αυτό μεταφέρει φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές και ανθρωπιστική βοήθεια, και αναχαιτίστηκε ανοιχτά της Γάζας από τις ισραηλινές αρχές, όπως γνωστοποίησε το Ελιζέ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, υπογράμμισε ότι «Αφότου αποκτήσαμε γνώση του σχεδίου τους, παρά τους κινδύνους για τους οποίους τους είχαμε προειδοποιήσει, ήμασταν σε επαφή με τις ισραηλινές αρχές προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε συμβάν». Μετά τη σύλληψη του πλοίου, επισημάνθηκε ότι η Γαλλία ζήτησε να ασκήσει προξενική προστασία και να επισκεφθεί τους επιβαίνοντες ώστε να διασφαλιστεί η κατάσταση τους και να διευκολυνθεί η ταχεία επιστροφή τους στη Γαλλία.

Το ιστιοφόρο, στο οποίο επέβαιναν 12 ακτιβιστές από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, Γερμανίας, Βραζιλίας, Τουρκίας, Σουηδίας, Ισπανίας και Ολλανδίας, αναχώρησε από την Ιταλία την 1η Ιουνίου με σκοπό να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Γάζα, η οποία βρίσκεται στη μέση ανθρωπιστικής κρίσης λόγω της διαρκούς σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του Χαμάς.

Μεταξύ των επιβατών του σκάφους βρίσκονται η γνωστή Σουηδέζα ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ και η ευρωβουλευτής Ριμά Χασάν, παλαιστινιακής καταγωγής. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ο Συνασπισμός Στολίσκος Ελευθερίας, που είχε ναυλώσει το σκάφος, ανακοίνωσε στο Telegram ότι είχε χάσει τη σύνδεση με το ιστιοφόρο, το οποίο φέρεται να συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, σε ένα προηχογραφημένο βίντεο, δήλωσε: «Αν βλέπετε αυτό το βίντεο, σημαίνει πως έχουμε συλληφθεί και απαχθεί στα διεθνή ύδατα». Παράλληλα, το Ισραήλ προχώρησε σε συνοπτικές ανακοινώσεις, χωρίς να διευκρινίσει την ακριβή τοποθεσία της σύλληψης του σκάφους.

Εικόνες από τον Στολίσκο Ελευθερίας απεικονίζουν τους ακτιβιστές με πορτοκαλί σωσίβια κατά τη διάρκεια της σύλληψης, καθώς και κάποιους από αυτούς να παραδίδουν τα προσωπικά τους κινητά τηλέφωνα, ενώ άλλοι τα πέταξαν στη θάλασσα. Μετά την αναχώρησή του από τις αιγυπτιακές ακτές, το Madleen προχώρησε προς τη Γάζα, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του Ισραήλ που είχε δώσει εντολή να σταματήσει το πλοίο.

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, το ιστιοφόρο κατευθύνθηκε προς το λιμάνι της Ασντόντ, κοντά στη Γάζα, όπου επρόκειτο να αποβιβαστούν οι επιβαίνοντες. Ωστόσο, το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με κανέναν από αυτούς μετά τη σύλληψη του πλοίου.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι επιβάτες του Madleen «προβλέπεται να επιστρέψουν στις χώρες τους», ενώ δημοσιοποίησε φωτογραφίες που δείχνουν διανομή σάντουιτς και νερού στους επιβαίνοντες. Παρά τις διαβεβαιώσεις, η ισραηλινή κυβέρνηση, υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατηγόρησε τη Γκρέτα Τούνμπεργκ και άλλους ακτιβιστές ότι «προσπάθησαν να στήσουν μια επικοινωνιακή πρόκληση με μοναδικό στόχο τη δημοσιότητα».