Τη δυνατότητα αξιοποίησης ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού μετά την ενηλικίωσή τους δίνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου, ξεκαθαρίζοντας ότι ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν δημοσιεύματα που διαστρεβλώνουν τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Δένδια.
Ειδικότερα, πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι ο κ. Δένδιας, στις 10 Οκτωβρίου 2024, αναφέρθηκε δύο φορές, δημοσίως και παρουσία εκπροσώπων του Τύπου, στη δημιουργία Ειδικής Στέγης για τα ΑμεΑ, οι γονείς των οποίων είναι στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να υπάρχει διά βίου στήριξη και κοινωνική μέριμνα.
Ακόμη, αναφέρθηκε στη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης στις Ένοπλες Δυνάμεις για άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, μετά την ενηλικίωσή τους, διασφαλίζοντας την αξιοπρεπή διαβίωσή τους μετά τον θάνατο των γονέων τους.
Ως παράδειγμα, ανέφερε τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι ειδικές ικανότητές των ατόμων με αυτισμό στην αναγνώριση φωτογραφιών, στο πλαίσιο των «big data», στοιχείο απαραίτητο στις Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να λειτουργήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ουδεμία αντίδραση υπήρξε. Αντιθέτως, δεκάδες επιστολές με θετικό για την πρωτοβουλία περιεχόμενο εστάλησαν στο υπουργείο από γονείς αυτιστικών παιδιών, καθώς για πρώτη φορά υπουργός Εθνικής Άμυνας έθεσε ως μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου όχι μόνο τη μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες στην παιδική ηλικία -ώστε να διευκολύνει τους γονείς τους- αλλά και τη συμπερίληψη, με δημιουργία συνθηκών επαγγελματικής απασχόλησης, μετά την ενηλικίωσή τους.
Δυστυχώς, υπήρξαν δημοσιεύματα μετά την ομιλία του κ. Δένδια όπου έγινε πλήρης διαστρέβλωση του περιεχομένου της και μία πρωτοφανής εργαλειοποίηση για μικροκομματικούς λόγους ή για λόγους προσωπικής προβολής.
Απομονώθηκε η λέξη «παιδιά» που χρησιμοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για να σχηματισθεί η εξωφρενική εντύπωση ότι δήθεν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα πάρει σε παιδική ηλικία τα άτομα με σύνδρομο αυτισμού από τις δομές εκπαίδευσης και κοινωνικής μέριμνας, για να χρησιμοποιηθούν δήθεν στην αναγνώριση φωτογραφιών.
Η εργασία, δε, στις Ένοπλες Δυνάμεις παρουσιάστηκε ως κάτι «ατιμωτικό», όπως συμπληρώνουν πηγές του υπουργείου.
Η σοβαρότητα του ζητήματος δεν επιτρέπει περαιτέρω σχολιασμό, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι σε κάθε περίπτωση θα αρκούσε μία απλή ερώτηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το τι προτίθεται να πράξει, η οποία ουδέποτε έγινε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ