stokentri.gr
ΑΓΡΟΤΙΚΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πορτοκάλι: Σε ανοδική τροχιά τα Lane Late και τα μεγαλόκαρπα

Κοινοιποίηση

Με άνοδο της τιμής παραγωγού, που υπερβαίνει το 50%, δείχνουν να κινούνται τα ποιοτικά πορτοκάλια τις τελευταίες ημέρες, μετά από μια περίοδο στασιμότητας γύρω από τα περίπου 30 λεπτά. Την υψηλότερη τιμή φαίνεται να έχει η ποικιλία Lane Late σε σύγκριση με τα εναπομείναντα των ποικιλιών Ναβαλίνα και Μέρλιν. Κυρίαρχο, όμως, γεγονός παραμένει η μικροκαρπία στα δέντρα και ειδικότερα στην ποικιλία Βαλέντσια, η οποία αρχίζει να συλλέγεται το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τον Τάσο Λέρμα, παραγωγό από το Σκαφιδάκι Αργολίδας, «ελάχιστα είναι τα πορτοκάλια των ποικιλιών Ναβαλίνα και Μέρλιν που παραμένουν στα δέντρα, διότι οι παραγωγοί κρατάνε τα μεγάλα σε μέγεθος και τα προωθούν στην εσωτερική αγορά με τιμές από 30 έως 35 λεπτά». Ο ίδιος, επίσης, υποστηρίζει ότι τα Lane Late, που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, δεν είναι πολλά, γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα οι τιμές τους έχουν αυξηθεί, φτάνοντας ακόμα και τα 45 με 50 λεπτά το κιλό.

Αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα της μικροκαρπίας των πορτοκαλιών, που παρουσιάζεται στην περιοχή, δηλώνει ότι τα εργοστάσια χυμοποίησης λόγω της μεγάλης παραγωγής πιέζουν για τιμές κάτω από 18 λεπτά. «Ζήτησαν από τους παραγωγούς να ρίξουν τις τιμές στα 14 λεπτά το κιλό, εξαιτίας της ποιότητας των καρπών. Η κατάσταση αυτή οδηγεί τους παραγωγούς σε αδιέξοδο λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής του προϊόντος», επισημαίνει.

Εστιάζοντας στην καλλιέργεια της πορτοκαλιάς στην περιοχή του, υποστηρίζει ότι εμβολιάζονται φυτά της ποικιλίας Μέρλιν με πρώιμες ποικιλίες, αλλά και Lane Late, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραδοσιακή αυτή ποικιλία.

Υπάρχουν πορτοκάλια στη Λακωνία, αλλά είναι μικρόκαρπα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Στέλιου Σταματάκη, γεωπόνου από τη Σκάλα Λακωνίας, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ποικιλία Lane Late αυτή την περίοδο πωλείται στα 40 με 45 λεπτά το κιλό, όταν πριν από λίγες ημέρες κυμαίνονταν στα 30. Επίσης, ο ίδιος δηλώνει ότι έχει ξεκινήσει η συλλογή της ποικιλίας Βαλέντσια, με 18 λεπτά το κιλό, και αυτήν τη στιγμή κυμαίνεται στα 20 με 25 λεπτά.

Σε ποσοστό που ξεπερνά το 60% της παραγωγής, η μικροκαρπία οδηγεί σε χαμηλές τιμές. «Τα νούμερα των πορτοκαλιών 4 και 5 (δηλ. τα μεγάλα μεγέθη) αντιπροσωπεύουν ένα ποσοστό από 20% έως 30%, αναλογικά μικρό για τις παραγωγές μας», αναφέρει ο κ. Σταματάκης. «Το γεγονός, όμως, ότι τα δέντρα φαίνεται να είναι φορτωμένα αποτελεί μια καλή εξέλιξη για το επόμενο διάστημα. Το αποτέλεσμα, βέβαια, θα κριθεί με την ολοκλήρωση της συλλογής των πορτοκαλιών», συμπληρώνει.

Κλείνοντας, στέκεται και στο θέμα των εργατικών χεριών, λέγοντας ότι «αυτά που βρίσκονται στην περιοχή δεν καλύπτουν στο σύνολό τους τις ανάγκες και με δυσκολία οργανώνονται συνεργεία για το μάζεμα των πορτοκαλιών».

Η Αργολίδα της αδιαφορίαςΤο νερό άρδευσης και η ποιότητά του έχουν ως αποτέλεσμα τη μικροκαρπία στην παραγωγή πορτοκαλιών, όπως καταγγέλλουν αγρότες της Αργολίδας. Η προηγούμενη χρονιά έδειξε ότι η λειψυδρία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του αργολικού κάμπου, αφού η μικροκαρπία των πορτοκαλιών έχει άμεση σχέση με την έλλειψη αρδευτικού νερού, ειδικά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τους ίδιους, η Αντιπεριφέρεια Αργολίδας αφήνει το νερό της Λέρνης να χύνεται αναξιοποίητο στη θάλασσα και δεν προχωρά άμεσα σε αναγκαία έργα για την αξιοποίησή του.

YPAITHROS