www.stokentri.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Αύριο θα ανακοινωθεί η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Πυροτέχνημα η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής

[362433] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΠΑΥΛΟ ΜΑΡΙΝΑΚΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/eurokinissi)

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα ανακοινωθεί αύριο, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου καθώς και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για σύσταση προανακριτικής επιτροπής χαρακτηρίζοντάς το ως ένα ακόμη «πυροτέχνημα».

Όπως δήλωσε ο κ. Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη το πραγματικό εισόδημα αναπτύσσεται διπλάσιο σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης, αύριο «μεταξύ άλλων θα ανακοινωθεί η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, η τέταρτη συνεχόμενη μέσα σε αυτά τα πέντε -σχεδόν- χρόνια. Ο κατώτατος μισθός από το 2019 και τα 650 ευρώ που ήταν, έχει φτάσει στα 780 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός έφτασε τα 1251 από 1046 που ήταν το 2019.

Έχει πολύ μεγάλη αξία να επισημάνουμε, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στοιχεία για το 2023 που αναφέρονται στο πραγματικό κατά κεφαλή ΑΕΠ και στο κατά κεφαλή ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης.

Σε ότι αφορά το πρώτο μέγεθος, αυτό λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό και για το 2023 και εμφανίζει την Ελλάδα πρωταθλήτρια αύξησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση με επίδοση 2,5% (από 18690 ευρώ το 2022 σε 19150 ευρώ το 2023). Την ίδια χρονιά, το κατά κεφαλή πραγματικό εισόδημα στη Ευρωπαϊκή Ένωση, έμεινε στάσιμο.

Συνολικά, την περίοδο 2019-2023 το πραγματικό κατά κεφαλή διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα αυξάνεται με ρυθμό υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου: σε 2,1% έναντι 1%.

Την περίοδο, μάλιστα, που ακολούθησε το ξέσπασμα της πανδημίας η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη: 5,9% μέση αύξηση στην Ελλάδα έναντι 3,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και δεν χρειάζονται πολλές επεξηγήσεις. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, το πραγματικό κατά κεφαλή εισόδημα αναπτύσσεται με ρυθμό υπερδιπλάσιο από αυτόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και αυτό συνέβη, γιατί παρά τις μεγάλες, διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις, η Κυβέρνηση εφαρμόζει μια αποτελεσματική οικονομική πολιτική, όπως αυτή αποτυπώνεται στην αύξηση απασχόλησης κατά περίπου 400.000 νέων θέσεων εργασίας και στην πραγματική αύξηση μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατά 6,1%.»

Τι είπε για τα Τέμπη


Ερωτηθείς για το αίτημα της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Βούλας Κεχαγια για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι είναι «άλλο ένα πυροτέχνημα από μια ανεύθυνη αντιπολίτευση. Η ιστορία δεν γράφεται με “εάν” και “θα”. Εάν εννοούν αυτά που λένε να κάνουν τον κόπο να συντάξουν το αντίστοιχο κατηγορητήριο». Πρόσθεσε δε ότι η «ανεύθυνη αντιπολίτευση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αφήγημα εργαλειοποίησης σε ένα τραγικό δυστύχημα». Πρόσθεσε δε ότι ρίχνουν «λάσπη στον ανεμιστήρα» για να καλύψουν την πολιτική τους ανυπαρξία.

Μιλώντας για τα Τέμπη και την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι δεν δείχνει ότι θέλουν την αλήθεια αλλά επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την όλη υπόθεση.

«Φαίνεται η υποκρισία», πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης λέγοντας ότι δεν υπάρχει πολιτικό αφήγημα προσθέτοντας ότι στο παρασκήνιο γίνονται deal.

Αναφορικά με το θέμα της «μονταζιέρας» τόνισε ότι όσοι το ισχυρίζονται αυτό έχουν πάρει τις απαντήσεις τους και ότι όλη η συνομιλία είναι στις δικαστικές Αρχές.

«Το ζήτημα της διαρροής στοιχείων είναι κάτι που μας απασχολεί. Η κυβέρνηση δεν είχε κανένα όφελός. Εκτός οποιασδήποτε λογικής το επιχείρημα ότι είχε όφελος η κυβέρνηση από την αλλοίωση των συνομιλιών», πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης. Και όπως επισήμανε ο κόσμος βλέπει μια αστεία και χωρίς επιχειρήματα αντιπολίτευση γι’ αυτό το θέμα.

«Υπάρχει κανείς που αμφισβητεί κανείς τη συνδρομή του ανθρώπινου λάθους;» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για το θέμα. «Έγιναν άμεσα έρευνες και καταθέσεις και αυτός ο άνθρωπος ομολόγησε», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης. «Οι συνομιλίες και το ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκαν», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Φλωρίδη στη Βουλή, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι είχε κάθε δίκιο να μιλήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο γιατί ήθελε να διαφυλάξει την έρευνα της δικαιοσύνης.

«Για όλες τις πτυχές της υπόθεσης θα απαντήσει η Δικαιοσύνη» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Δεν παρέλειψε μάλιστα πολλές φορές να χαρακτηρίσει τον Νίκο Παππά ως «μαρτυριάρη».

Και όπως είπε «όσο μιλάνε αποκαλύπτουν για τον εαυτό τους. Η πλήρης εικόνα είναι προσυνεννόηση, πρωτοσέλιδο από το Βήμα της Κυριακής, πρόταση δυσπιστίας από τον πρόθυμο κ. Ανδρουλάκη». Πρόσθεσε δε ότι «ασχέτως του τι θα πει ο οποιοσδήποτε υπεράνω όλων είναι η Δικαιοσύνη».

Σχολιάζοντας την χθεσινή τοποθέτηση του πρώην υπουργού Μεταφορών Κ. Α. Καραμανλή, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι τα όσα είπε «δείχνει έναν σεβασμό στη Δικαιοσύνη και στους συγγενείς των θυμάτων» καυτηριάζοντας ταυτόχρονα την σχετική ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητεί το Πολίτευμα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης σχολιάζοντας το θέμα των επικείμενων εκλογών και την έκκληση για παρουσία διεθνών παρατηρητών που έκανε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση γιατί ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση διέταξε την έρευνα σε χώρο που έχει μεταφερθεί χώμα από το σημείο του δυστυχήματος τόνισε ότι «η δικαιοσύνη θα κλείσει την υπόθεση όταν κρίνει ότι πρέπει να κλείσει και ολοκληρωθούν οι απολογίες». Χαρακτήρισε μάλιστα τους χρόνους με τους οποίους κινείται στην συγκεκριμένη υπόθεση ως ενθαρρυντικούς.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε, μετά από ερώτηση στο άρθρο 16 για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια και στο άρθρο 86 κάνοντας λόγο για εργαλειοποίηση της ευρωπαίας εισαγγελέως από την αντιπολίτευση.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τοποθέτηση Αντώνη Καρακούση, πρ. διευθυντή του Βήματος ότι τα μέλη της κυβέρνησης αντιδρούν στην κριτική απάντησε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, παραθέτοντας μια σειρά από αρνητικά δημοσιεύματα. «Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να προστατεύουμε την αλήθεια», συμπλήρωσε σχετικά.

Αναφορικά με τον κα Ασημακοπούλου και το νέο εμαίλ που στάλθηκε στους ομογενείς δήλωσε ότι «η ΝΔ δεν έχει ούτε μισή καταγγελία όλα αυτά τα χρόνια για αντίστοιχο θέμα». Ταυτόχρονα, όπως είπε, δεν θα πρέπει να στοχοποιούνται άνθρωποι σε αυτή την υπόθεση. «Δεν ποινικοποιούμε την κριτική αλλά την συκοφαντία θα την αντιμετωπίσουμε» σημείωσε κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις τοποθετήσεις του κ. Φάμελλου.

«Η υπόθεση αυτή δεν εμπλέκεται καθόλου η ΝΔ» πρόσθεσε λέγοντας ότι αφορά μια προσωπική αποστολή ενός αρχείου μεταξύ του πρώην γραμματέα αποδήμων με την κα Ασημακοπούλου.

«Δεν μπορούμε τα πετάμε λάσπη έτσι» πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης επί του θέματος υποστηρίζοντας ότι ποτέ η κυβέρνηση δεν υποτίμησε τη σοβαρότητα του θέματος.

ΠΗΓΗ ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Νεκρός Ολλανδός τουρίστας που παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα στη Χαμοστέρνας – Σοβαρά τραυματίας ο οδηγός της

diktio diktio

Πόσο χρόνο «δίνουν» οι ΗΠΑ στο Ισραήλ για την επιχείρηση στη Γάζα

diktio diktio

Χάκερ πουλάει usernames και κωδικούς των emails της ΕΛΑΣ για 200 δολάρια στο «σκοτεινό διαδίκτυο» – Το γνώριζε η Αστυνομία;

diktio diktio