www.stokentri.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε δεινή θέση ο Σολτς- Προειδοποίηση αγροτών: Οι διαδηλώσεις ήταν μόνο οι προσεισμοί, έρχεται έκρηξη

Agrotes Germania

Εντονα δυσαρεστημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αγροτών Γιοάχιμ Ρούκβιντ από την εξέλιξη της συζήτησης στην Bundestag

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται οι αγρότες στη Γερμανία, καθώς αντιδρούν στις περικοπές των επιδοτήσεων από την κυβέρνηση και προειδοποιούν για νέες κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα.

Η συζήτηση στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο για την αγροτική πολιτική ολοκληρώθηκε χωρίς κάποια μεταβολή σχετικά με τη σταδιακή ακύρωση της επιδότησης του αγροτικού ντίζελ.

Ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έτσντεμιρ μιλώντας από το βήμα της Bundestag, ζήτησε διακομματικές λύσεις για την επίτευξη καλύτερου αποτελέσματος στον κλάδο της αγροτικής παραγωγής. «Έχουμε τώρα την ευκαιρία να εργαστούμε από κοινού εποικοδομητικά προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η γερμανική γεωργία θα έχει προοπτική. Οι αγρότες μπορούν να προστατεύουν το κλίμα, τη φύση και τα ζώα και ταυτόχρονα να παράγουν τρόφιμα υψηλής ποιότητας. Αλλά θα πρέπει κάποιος να πληρώσει για την προσπάθεια», δήλωσε ο υπουργός και έδωσε έμφαση κυρίως στην ανάγκη διασφάλισης αξιόπιστης χρηματοδότησης για μετατροπή των στάβλων, προκειμένου η κτηνοτροφία να εγγυάται την καλή διαβίωση των ζώων και ενίσχυσης της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα μέχρι τη λιανική πώληση.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα πρέπει να ανατεθεί σχετική έρευνα στο Ομοσπονδιακό Γραφείο κατά των Καρτέλ. Στο ψήφισμα που κατέθεσαν οι τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για μείωση της γραφειοκρατίας και για «πολιτική δέσμευση ώστε να καταγράψουμε συγκεκριμένα έργα το α΄τρίμηνο του 2024, τα οποία θα δώσουν ασφάλεια και ανακούφιση στον αγροτικό σχεδιασμό και να υιοθετηθούν τα κατάλληλα μέτρα μέχρι το καλοκαίρι».

«Η κυβέρνηση κυβερνά εναντίον του λαού», απάντησε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU ) Φρίντριχ Μερτς, παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά. Ο κ. Μερτς υποστήριξε ότι η πλειοψηφία δεν στηρίζει ούτε την αγροτική ούτε τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης και ότι με αυτόν τον τρόπο «τίθεται σε ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο η εμπιστοσύνη στους κρατικούς θεσμούς» και κάλεσε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να ασχοληθεί «κατεπειγόντως και με μεγάλη φροντίδα» με τις διαμαρτυρίες των αγροτών και την αντίδραση του κόσμου. «Συνετιστείτε με την πολιτική σας, πριν ένα κομμάτι της χώρας μας ήδη φέτος καταστεί ακυβέρνητο», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος εμμέσως στο ενδεχόμενο επικράτησης της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) σε κρατιδιακές εκλογές που διεξάγονται εντός του έτους. Ειδικά σχετικά με τις διαδηλώσεις, ο Φρίντριχ Μερτς έκανε λόγο για «έκφραση δυσαρέσκειας και απογοήτευσης» και για «διαμαρτυρία του συνόλου της γερμανικής υπαίθρου».

Εντονα δυσαρεστημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αγροτών Γιοάχιμ Ρούκβιντ από την εξέλιξη της συζήτησης στην Bundestag και επανέλαβε ότι, εάν οι προγραμματισμένες περικοπές στην επιδότηση του αγροτικού ντίζελ δεν ακυρωθούν, από την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνουν «νέες, εκτεταμένες» κινητοποιήσεις.

«Οι διαδηλώσεις μέχρι τώρα ήταν μόνο οι προσεισμοί», δήλωσε ο κ. Ρούκβιντ. «Αν δεν αλλάξει κάτι, μπορεί να υπάρξει έκρηξη. Από την ερχόμενη Δευτέρα, θα συνεχίσουμε με ενέργειες σε ολόκληρη την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία», τόνισε, με το βλέμμα και στην αποψινή συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Bundestag, κατά την οποία θα τεθούν ζητήματα αντοχής του προϋπολογισμού σε σχέση με τα αγροτικά αιτήματα.

Οι αγρότες βρίσκονται στο μεταξύ σε ετοιμότητα και για κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «Πράσινη Εβδομάδα», η οποία ανοίγει αύριο τις πύλες της στο Βερολίνο.

πηγή newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 13 περιπτώσεις κλοπών σε σπίτια

diktio diktio

LEMON BOTTLE – Μάθε τα πάντα για την νέα, επαναστατική, γρήγορη και ασφαλή θεραπείαγια την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους.

diktio diktio

Φοιτητικές εκλογές: Άνοιξαν οι κάλπες – Πώς θα ψηφίσουν οι φοιτητές

diktio diktio