www.stokentri.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Ζαχαράκη στο Πρώτο για ομόφυλα ζευγάρια: Όταν συνυπογράφουμε ένα ν/σ θεωρώ αυτονόητο ότι όλοι συμφωνούμε (audio)

Zaxaraki Scaled

Για το ζήτημα των διαφωνιών που εκφράζονται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος σχετικά με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ερωτήθηκε η Σοφία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα αν τελικά το νομοσχέδιο θα περάσει με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, η κ. Ζαχαράκη δήλωσε «ας περιμένουμε να ακούσουμε το πλήρες πλέγμα των σκέψεων του πρωθυπουργού και μετά νομίζω και οι βουλευτές μας θα έχουν αρκετό χρόνο έτσι ώστε να σκεφτούν, να καταλήξουν. Σε θέματα, ούτως ή άλλως, κατά συνείδηση ψήφου, αντιλαμβάνεστε ότι τίθεται ένα διαφορετικό πλαίσιο, όπως είχε γίνει και με το Σύμφωνο Συμβίωσης».

«Εγώ θα έλεγα ότι θα είναι πολύ σημαντική και ουσιαστική η παρέμβαση του πρωθυπουργού, όπως και όλα τα νομοσχέδια. Γιατί μην ξεχνάμε ότι και αυτή η κυβέρνηση και η προηγούμενη σύνθεσή της έχει ψηφίσει πολλά και σημαντικά και μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια» συμπλήρωσε η υπουργός.

Όσο για το αν θα υπάρξει πρόβλημα για τους υπουργούς και υφυπουργούς που δεν θα ψηφίσουν, η κ. Ζαχαράκη παρέπεμψε πάλι στην τοποθέτηση που λογικά θα έρθει από τον πρωθυπουργό επ’ αυτού, ωστόσο σημείωσε πως «όταν συνυπογράφουμε ένα νομοσχέδιο φαντάζομαι ότι είναι αυτονόητο ότι συμφωνούμε όλοι σε αυτό».

Σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν στις αρμοδιότητες του υπουργείου που προΐσταται, η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε στην διϋπουργική Task Force για την βία και την παραβατικότητα ανηλίκων την οποία είχε προαναγγείλει στην ίδια εκπομπή τον περασμένο Σεπτέμβριο και πλέον έχει συσταθεί, με στόχο την δημιουργία μιας συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Έχει γίνει λοιπόν. Ήδη είναι η τέταρτη φορά, σε λίγες μέρες που ξανά συναντάται υπό τη Γενική μας Γραμματέα, αλλά συγχρόνως έχουμε και άλλες εξελίξεις με το Παιδείας. Πρώτον, έχουμε μια καμπάνια (σ.σ. ευαισθητοποίησης για όλες τις μορφές βίας) η οποία θα ξεκινήσει να τρέχει το επόμενο χρονικό διάστημα σε συνεργασία μαζί με το Υπουργείο Παιδείας και τον κ. Πιερρακάκη και το Υπουργείο Παιδείας θα έχει σύντομα την πλατφόρμα, την ψηφιακή. (…) Μέσα από την ομάδα, πρέπει να σας πω ότι ήδη έχουμε βγάλει πολύ σημαντικά συμπεράσματα. Έχει έρθει με εξαιρετικές προτάσεις το Υπουργείο Υγείας με θέματα ψυχικής υγείας εφήβων, γιατί οι παρεμβάσεις αφορούν πολλές φορές και αυτό το κομμάτι, παιδιά τα οποία προέρχονται από μια περίοδο έντονη, με έντονα στοιχεία ατομικισμού. Αυτό εμένα με σοκάρει γιατί το έβλεπα και μέσα στο σχολείο. Την αποξένωση, ακόμα και μέσα στο πλήθος που δεν την περιμένεις αλλά και την αποξένωση και από τους γονείς. Μην ξεχνάμε ότι είναι μια περίοδος ατομικισμού. Βλέπουμε πολλές φορές ότι ακόμη και οι γονείς αδυνατούν ή δεν μπορούν να το ελέγξουν όλο αυτό» ανέφερε η κ. Ζαχαράκη.

Όσο αφορά στην πλατφόρμας καταγραφής υπό το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη, θα δέχεται επώνυμες καταγγελίες, καθώς, όπως είπε, το ανώνυμο πολλές φορές μπορεί να ξεφύγει.

«Θα γίνεται διαχείριση της καταγγελίας ακριβώς όπως κάνουμε και εμείς με το 15900 που είναι για την κακοποίηση γυναικών, το οποίο είναι μια γραμμή που έχει αλλάξει τη νοοτροπία, γιατί ο κόσμος μιλάει με μεγαλύτερη άνεση. Άρα, άλλαξε και η προσέγγιση ως προς τα ζητήματα, τα οποία είναι σκληρά και δύσκολα να διαχειριστείς. Άρα, οι καταγγελίες θα γίνονται επώνυμα ψηφιακά στην πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας και η διαχείριση από τους ειδικούς της εκπαίδευσης. Και εδώ να θυμίσω ότι όταν ήμασταν με τη Νίκη Κεραμέως στο Υπουργείο Παιδείας, κάναμε την εισαγωγή στα γενικά σχολεία των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, τα οποία αναλαμβάνουν ανά συστάδα σχολείων, παιδιά και νομίζω ότι μπορούν πραγματικά τα παιδιά να έχουν μια πρώτη αντιμετώπιση» προσέθεσε η υπουργός.

«Η διϋπουργική μας πραγματικά λειτουργεί και θα έχουμε και κάτι απτό που θα συνδέσει όλες τις πολιτικές. Επιστημονική ομάδα ψυχολόγων και εγκληματολόγων, οι οποίοι πραγματικά μπορούν τεκμηριωμένα και επιστημονικά να μας καθοδηγήσουν. (…) Για να μπορέσουμε να έχουμε ένα συνολικότερο πλέγμα, επίσης συνεργαζόμαστε μαζί με το υπουργείο Υγείας και μαζί με τα υπόλοιπα υπουργεία, έτσι ώστε οι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί που υπάρχουν και στους δήμους να μπορούν να κάνουν ένα πλέγμα στήριξης. Δεν είναι απλός ο δρόμος, δεν είναι αυτόματος και δεν θα δούμε και αποτελέσματα αύριο» συμπλήρωσε η υπουργός.

Μετά και τη δολοφονία της 41χρονης εγκύου, στη Θεσσαλονίκη, η κ. Ζαχαράκη ερωτήθηκε τι γίνεται στο κομμάτι της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας.  

«Υπάρχουν λοιπόν, πλέον, τα τελευταία τρία χρόνια, 18 κέντρα μέσα στα αστυνομικά τμήματα, σε ένα περιβάλλον μάλιστα που έχει διαμορφωθεί και είναι φιλικό, δεν είναι ένα ψυχρό περιβάλλον που απλά υποδέχεται έναν άνθρωπο ο οποίος είναι πληγωμένος, ειδικά όταν έρχεται μέσα από μια κακοποιητική συμπεριφορά. 18 κέντρα λοιπόν μες στα αστυνομικά τμήματα, στα οποία είναι ειδικά εκπαιδευμένες και εκπαιδευμένοι αξιωματικοί της Αστυνομίας για την άμεση αντιμετώπιση του περιστατικού» ανέφερε αρχικά η κ. Ζαχαράκη, ενώ επισήμανε ότι το Panic Button, η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, έχει οπωσδήποτε προλάβει πολλές χειρότερες εξελίξεις. Σύμφωνα με την υπουργό, την εφαρμογή έχουν κατεβάσει περισσότερες από 800 γυναίκες και την έχουν χτυπήσει 143 φορές και υπήρξε άμεση παρέμβαση. «Δεύτερον, υπάρχουν τα Συμβουλευτικά Κέντρα τα οποία είναι 44 σε όλη την Ελλάδα. Άρα υπάρχει γεωγραφική διάχυση. Ξέρεις ότι έχεις ψυχολόγο, έχεις κοινωνικό λειτουργό, έχεις δυνατότητα, αν και δεν είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται μια γυναίκα που έρχεται ή ένα θύμα βίας, για να το διευρύνουμε, έχεις δυνατότητα για να σου βρουν δουλειά και έχουν βρει δουλειές γυναίκες οι οποίες έχουν απευθυνθεί σε εμάς, όπως επίσης και στέγη. Άρα έχεις και τους 20 ξενώνες ανά την Ελλάδα που αυτή τη στιγμή φιλοξενούν και έχουν φιλοξενήσει, φέτος μόνο, 160 γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους. Δεν χωρίζουμε το μέλος οικογένειας, προφανώς και το προστατευόμενο μέλος και μπορούμε να βρούμε μετά και διαμέρισμα σε αυτή τη γυναίκα από το πρόγραμμα που έχει το Υπουργείο μας. Στέγαση και εργασία και δουλειά» επισήμανε η υπουργός.

Πηγη:ERT

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Τουρκία: 11 νεκροί και 50 τραυματίες σε τροχαίο με επτά οχήματα

diktio diktio

Δολοφονία 28χρονης: Σε εξέλιξη η έρευνα για τους χειρισμούς της αστυνομίας – Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για την ενδοοικογενειακή βία

diktio diktio

Πότε λήγει η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφοριας 2024

diktio diktio