www.stokentri.gr
ΔΙΕΘΝΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Το ΔΝΤ προβλέπει μια «προκλητική» πορεία προς τη δημοσιονομική σταθεροποίηση στην Αργεντινή

File Photo: The Imf Logo Is Seen Outside The Headquarters Building In Washington

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προέβλεψε αυτήν την Τετάρτη μια «προκλητική» πορεία προς τη δημοσιονομική σταθεροποίηση στην Αργεντινή και ζήτησε από την κυβέρνηση σταθερότητα και ευελιξία κατά την εφαρμογή των δημοσιονομικών πολιτικών.


Έτσι εκφράστηκε η κορυφαία ηγέτης του ΔΝΤ σε επίσημη δήλωση σχετικά με την έβδομη αναθεώρηση του προγράμματος διευρυμένων διευκολύνσεων που υπεγράφη με την οντότητα τον Μάρτιο του 2022 για την αναχρηματοδότηση του χρέους που συνήφθη το 2018 κατά τη διάρκεια της θητείας του Mauricio Macri (2015-2019), για 45.000 εκατομμύρια δολάρια.
Με αυτή την αναθεώρηση, η συμφωνία μεταξύ Αργεντινής και ΔΝΤ θα παραταθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, όπως αναφέρει ο οργανισμός.


Η διευθυντής του ΔΝΤ διευκρίνισε στην επιστολή ότι, παρόλο που τα «τολμηρά» μέτρα που έλαβε η νέα κυβέρνηση της χώρας, με επικεφαλής τον Χαβιέ Μιλέι, «απέφυγαν την κρίση του ισοζυγίου πληρωμών»,αλλά «ο δρόμος προς τη σταθεροποίηση θα είναι δύσκολος».


Η διευθυντής του ΔΝΤ απέδωσε αυτή τη δυσκολία σε μια «περίπλοκη κληρονομιά» που λαμβάνει ο Μιλέι από «υψηλό και αυξανόμενο πληθωρισμό, εξαντλημένα αποθέματα και υψηλά επίπεδα φτώχειας».


«Οι ήδη μεγάλες ανισορροπίες και στρεβλώσεις της Αργεντινής επιδεινώθηκαν και το πρόγραμμα παρέκκλινε σημαντικά, αντανακλώντας τις ασυνεπείς πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης», εξήγησε η Giorgeva σε μια ευθεία κριτική στην απερχόμενη κυβέρνηση του Alberto Fernández (2019-2023).


Για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος με το ΔΝΤ, τόνισε η διευθυντής του οργανισμού, «η ευέλικτη διαμόρφωση πολιτικής και ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης θα είναι ουσιαστικής σημασίας».


“Η σαφής επικοινωνία και η καλά στοχευμένη κοινωνική βοήθεια παραμένουν απαραίτητες, καθώς και οι συνεχείς προσπάθειες για τη δημιουργία κοινωνικής και πολιτικής υποστήριξης για το πρόγραμμα”, πρόσθεσε η Γιοργκέβα.
Οι δηλώσεις του διευθυντή του ΔΝΤ έγιναν την ίδια ημέρα που ο δημόσιος φορέας εξέδωσε την τελευταία του έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές (WEO), η οποία δείχνει ότι η οικονομία της Αργεντινής θα μειωθεί κατά 2,8% φέτος.
Σε προηγούμενες εκτιμήσεις που έγιναν τον Οκτώβριο, η ανάπτυξη της Αργεντινής αναμενόταν να είναι 2,8%, αλλά σε μόλις τρεις μήνες η πρόβλεψη μειώθηκε κατά 5,6 μονάδες. Όσον αφορά το 2025, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η χώρα θα αναπτυχθεί κατά 5% , 1,7 μονάδες περισσότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί τον Οκτώβριο.


Στις 10 Ιανουαρίου, η Αργεντινή και το Ταμείο ανακοίνωσαν μια συμφωνία με την οποία ο πολυμερής οργανισμός θα εκταμιεύσει 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χώρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες λήξεις χρέους.

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Πηγή: RTVE.es/EFE – 01.02.2024 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ένθετο Οικονομία: Έτος με υψηλά ρεκόρ για το ΧΑΑ και τα διεθνή χρηματιστήρια

diktio diktio

Κατώτατος μισθός: Την Τετάρτη αναμένεται η ανακοίνωση της αύξησης – Εργατολόγος εξηγεί ποιο είναι το επικρατέστερο σενάριο

diktio diktio

Φόβοι για υποεκτίμηση των νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα

diktio diktio