Νιώθετε πως κάποιος προσπαθεί να προσελκύσει τον σύντροφό σας για να συνάψει σχέση μαζί του; Ποιο είναι αυτό το άτομο και τι μπορεί να κρύβει η συμπεριφορά του;
Η σκόπιμη προσπάθεια προσέλκυσης ατόμων που βρίσκονται ήδη σε μια καλή σχέση μπορεί να εκδηλωθεί μέσω φλερτ, συναισθηματικής χειραγώγησης ή υπονόμευσης του υπάρχοντος δεσμού. Συχνά, αυτά τα τρίτα πρόσωπα αποπειρώνται να εκμεταλλευτούν αντιληπτές ευπάθειες ή κάποια δυσαρέσκεια μέσα στη σχέση του ατόμου που επιθυμούν έτσι ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας.
Η ψυχολογική έρευνα δείχνει ότι το 10 με 20% των νέων σχέσεων δημιουργούνται μέσω αυτού του τρόπου. Η έρευνα δείχνει επίσης πως τα άτομα που επιδιώκουν να συνάψουν σχέση με ένα άτομο που ήδη έχει, μοιράζονται ορισμένα χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα, ομάδα ερευνητών μέτρησε τα επίπεδα ναρκισσισμού 30.000 ατόμων από πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Νότιας Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, και βρήκε μια σύνδεση μεταξύ αυτού του χαρακτηριστικού και των σεξουαλικών στρατηγικών των ατόμων σε διαφορετικούς πολιτισμούς.
Τα άτομα που επιθυμούν να κατακτήσουν έναν σύντροφο που είναι ήδη σε σχέση, ειδικά αν τα ίδια απιστούν, χαρακτηρίζονται από ναρκισσισμό, χαμηλά επίπεδα ενσυναίσθησης, εξωστρέφεια και ένα ανοιχτό ως προς τις εμπειρίες πνεύμα.
Υπάρχει κίνητρο;
Σε ένα ευρύτερο θεωρητικό πλαίσιο κατανόησης μιας τέτοιας συμπεριφοράς, ένα άτομο μπορεί να την εκδηλώσει ως μια αντίδραση κόντρα στις παραδοσιακές τακτικές σύναψης σχέσεων ή απλά ως μια… εναλλακτική λύση ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα όπου οι ευκαιρίες για απόκτηση συντρόφου είναι περιορισμένες ή όπου τα πιθανά οφέλη υπερτερούν του κόστους.
Οι πολιτιστικοί- κοινωνικοί κανόνες και οι επιρροές των συνομηλίκων τείνουν επίσης να διαμορφώνουν τη στάση των ατόμων απέναντι στην απιστία και τα όρια μιας σχέσης. Επιπλέον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να διευκολύνουν μια τέτοια συμπεριφορά, παρέχοντας άμεση πρόσβαση στη σύναψη ευκαιριακών δεσμών.
Οι ψυχολογικοί μηχανισμοί διαδραματίζουν, όπως είπαμε, σημαντικό ρόλο. Σε μια τέτοια κατάσταση, τα άτομα μπορεί να βιώσουν αυξημένη διέγερση και ενθουσιασμό από την διεκδίκηση συντρόφων που βρίσκονται ήδη σε σχέση, είτε επιζητούν να ζήσουν κάτι διαφορετικό είτε το κάνουν επειδή θέλουν να επικυρώσουν μονάχα το εγώ τους.
Οι επιπτώσεις
Τα τρίτα άτομα σε μια σχέση μπορεί, παρόλα αυτά, να καταλήξουν σε συναισθηματική δυσφορία και αίσθημα ενοχής.
Επιπλέον, η εμπιστοσύνη στην υπάρχουσα σχέση μπορεί να διαταραχθεί, ενδεχόμενα προβλήματα να επιδεινωθούν και η σχέση τελικά να λήξει.
Γιατί απιστούμε;
Υπάρχουν πολλοί ψυχολογικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι απατούν, κατά τους επιστήμονες. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of Sex Research, η απιστία δεν είναι… άσπρο ή μαύρο.
Δεν έχει να κάνει μόνο με τον έρωτα και την αγάπη (ή την απουσία αυτών των συναισθημάτων) σε μια σχέση. Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα παρατήρησαν ότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι αιτίες σχετίζονταν με το πώς έβλεπε το ίδιο το άτομο τον εαυτό του μέσα στη σχέση.
«Θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι όλα τα περιστατικά απιστίας και όλες οι συμπεριφορές που σχετίζονται με την απιστία είναι αποτέλεσμα κάποιου κενού ή ελλείμματος στη σχέση» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες. Για παράδειγμα, μερικές φορές οι άνθρωποι που απατούν έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μπορεί, δηλαδή, να απατούν επειδή αισθάνονται ότι έχουν κάτι να αποδείξουν.
Όσοι δε, απατούν επαναλαμβανόμενα σε διαφορετικές σχέσεις μπορεί να είναι δύσκολο να σπάσουν τον κύκλο, ωστόσο δεν είναι ακατόρθωτο. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ειλικρίνεια, υπευθυνότητα και προθυμία για αλλαγή και επίλυση ενδεχόμενων βαθιά ριζωμένων ζητημάτων του ατόμου.
Πηγή:in