www.stokentri.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι τράπεζες έβαλαν «φρένο» στο ράλι

5534803

Νέο «άλμα» για την Coca Cola, η οποία λειτούργησε ως «αντίβαρο» για την αγορά – Η Πειραιώς κράτησε απόσταση από τις τραπεζικές ρευστοποιήσεις

Παρόμοια ιστορία με χθες, αλλά με διαφορετική κατάληξη, εκτυλίχθηκε την Πέμπτη (15/2) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να επικρατούν, χωρίς ωστόσο να χάνεται το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε τις 1.412 μονάδες για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2011, επωφελούμενος από το θετικό κλίμα στο εξωτερικό, φθάνοντας ένα «βήμα» μακριά από τις 1.415 μονάδες στα υψηλά ημέρας.

Στη συνέχεια το ανοδικό μομέντουμ άρχισε σταδιακά να εκτονώνεται και οι επενδυτές επέλεξαν να προβούν σε ισχυρό μεν, αλλά ελεγχόμενο profit taking στους τραπεζικούς τίτλους, οι οποίοι υπεραποδίδουν. Εξαίρεση στον κανόνα αποτέλεσε η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία διατήρησε το θετικό της πρόσημο στον απόηχο των αποτελεσμάτων της και εν αναμονή του placement για το ποσοστό που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Μία περαιτέρω πτώση απέτρεψε η Coca Cola. Με αφετηρία τα επίπεδα υπό των 26 ευρώ, η Coca Cola ξεκίνησε από χθες ένα ισχυρό ράλι στον απόηχο των εξαιρετικών αποτελεσμάτων για το 2023 και πλέον διαπραγματεύεται πάνω από τα 28 ευρώ. Η βαρύτητα του συγκεκριμένου τίτλου αποτελεί και έναν από τους λόγους, για τους οποίους το Χρηματιστήριο «κράτησε» τις 1.400 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 0,13% και έκλεισε στις 1.403,50 μονάδες, έχοντας κινηθεί σε ένα εύρος περίπου 16 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1.398 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 1.414,76 μονάδες. Πρόκειται για την τρίτη πτώση εντός της εβδομάδας, αν και το θετικό πρόσημο παραμένει σε σύγκριση με την περασμένη Παρασκευή. Συγκεκριμένα, ο ΓΔ ενισχύεται οριακά κατά 0,18% στο 4ήμερο.

Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

Τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων αποτελούν το νέο θετικό καταλύτη για το Χρηματιστήριο, με την Coca Cola και την Τράπεζα Πειραιώς να ανακοινώνουν ισχυρές επιδόσεις. H Coca-Cola HBC εμφάνισε κέρδη-ρεκόρ και διψήφια ανάπτυξη, ενώ το επίπεδο καθαρών ταμειακών ροών ήταν το υψηλότερο στα χρονικά. Η εστιασμένη υλοποίηση της στρατηγικής της σε σχέση με τα προϊόντα 24/7 κατανάλωσης οδήγησε σε αύξηση κατά 16,9% των καθαρών εσόδων από πωλήσεις σε οργανική βάση. Παράλληλα, η εταιρεία προτείνει μέρισμα 0,93 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 19,2%.

Ισχυρή κερδοφορία κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς το 2023, ενώ στο business plan που παρουσίασε για την περίοδο 2024-2026 στοχεύει σε επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία περίπου 1 δισ. ευρώ ανά έτος, περαιτέρω αύξηση του δείκτη CET1 σε περίπου 15% το 2026, άνοδο των ενήμερων δανείων τουλάχιστον 5% ανά έτος και δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου 2,5% το 2026. Παράλληλα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο CEO, Χρήστος Μεγάλου, η διατηρήσιμη υψηλή κερδοφορία και τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» θα δώσουν τη δυνατότητα στην τράπεζα να διανέμει από το 2025 και μετά το 50% των κερδών της ως μέρισμα στους μετόχους. Το ύψος της διανομής μερίσματος το 2024 θα ανέλθει σε ποσοστό 10%.

Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, η οποία έγινε χθες (14/2) αντί της 23ης Φεβρουαρίου που είχε προγραμματιστεί προηγουμένως, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με τις διαδικασίες για το πολυαναμενόμενο placement να «τρέχουν» με γοργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται η πώληση ποσοστού της τάξης του 20+2% -είναι το επικρατέστερο σενάριο- από το συνολικά 27% που διαθέτει το Ταμείο. Εναλλακτικό είναι το ενδεχόμενο απευθείας διάθεσης και του 27%, σε περίπτωση βέβαια που βρεθεί στρατηγικός επενδυτής για ποσοστό άνω του 5%. Η διαδικασία διάθεσης των μετοχών του ΤΧΣ αναμένεται το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου.

Τις διαδικασίες για την έκδοση του εταιρικού της ομολόγου, ύψους 130 εκατ. ευρώ, «τρέχει» η Intralot. Σύμφωνα με το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η δημόσια προσφορά ξεκινά στις 21 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται δύο ημέρες αργότερα. Στις 27 Φεβρουαρίου αναμένεται η αναλυτική ανακοίνωση για τη δημόσια προσφορά και η παράδοση των ομολογιών στους επενδυτές, ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης των ομολόγων στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος του Χρηματιστηρίου αναμένεται την επόμενη μέρα, 28 Φεβρουαρίου.

Πήγη:www.protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Βόλος: Σκότωσε τον αδερφό της συζύγου του, γιατί βίαζε την κόρη του

diktio diktio

Περιθώριο έως τις 31 Ιανουαρίου στους παρόχους υπηρεσιών για τη διασύνδεση ταμειακών – POS

diktio diktio

ΗΠΑ: Για φοροδιαφυγή ασκήθηκε ποινική δίωξη στον γιο του προέδρου Τζο Μπάιντεν

diktio diktio