www.stokentri.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Αλεξοπούλου: 100 νέα αυτόματα συστήματα ισόπεδων διαβάσεων – Εκσυγχρονισμός του Συστήματος Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας

Alejopoulou 768x512

Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τον τομέα των Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, απάντησε σήμερα, σε δυο επίκαιρες ερωτήσεις της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Πλεύση Ελευθερίας», Ζωής Κωνσταντοπούλου, σχετικά με τις συνθήκες ασφάλειας των αερομεταφορών και του βουλευτή του «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ» Στέφανου Παραστατίδη, αναφορικά με τις αφύλακτες διαβάσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Η Υφυπουργός, κατά τη διάρκεια της αρχικής τοποθέτησής της, για τις συνθήκες που επικρατούν στις αερομεταφορές, επεσήμανε ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), σε εφαρμογή του ισχύοντος στρατηγικού πλάνου 2022 – 2026, προχωρά στην προμήθεια και αντικατάσταση εξοπλισμού, με σκοπό την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Έχει ήδη εγκριθεί προϋπολογισμός 170 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση συστημάτων επικοινωνιών πλοήγησης και επιτήρησης αεροναυτιλίας.

Παράλληλα, όπως τόνισε η κυρία Αλεξοπούλου, σύμφωνα με το Ενιαίο Πρόγραμμα Δημοσίων Συμβάσεων του 2024 της ΥΠΑ, έχει προϋπολογιστεί και προγραμματιστεί άμεση προκήρυξη για προμήθειες εξοπλισμού επικοινωνιών και πλοήγησης, όπως π.χ. συστήματος απεικόνισης πληροφοριών, πομποδεκτών πολυδίαυλων τελευταίας εφεδρείας ασυρμάτου επικοινωνίας, αντικατάσταση συστήματος πολυπλεξίας και μετάδοσης δεδομένων μέσω του δικτύου οπτικών ινών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κ.α.

Κατά τη δευτερολογία της, η Υφυπουργός υπογράμμισε ότι «ο εκσυγχρονισμός του Συστήματος Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας και του εξοπλισμού αεροναυτιλίας της ΥΠΑ που υλοποιούμε, έχει τεθεί σε προτεραιότητα, ώστε το υφιστάμενο σύστημα σε συνεργασία, ΥΠΑ, Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) και του Υπουργείου, να αναβαθμιστεί σε σύστημα τελευταίας τεχνολογίας που θα ικανοποιεί πλήρως τις επιχειρησιακές ανάγκες.

Καταλήγοντας, η κ. Αλεξοπούλου, ενημέρωσε ότι έχει ήδη υποβληθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρόταση ένταξης και χρηματοδότησης. «Εφόσον εγκριθεί, ποσό 87 εκατ. ευρώ θα είναι η δαπάνη για τη δημιουργία υποδομής απομακρυσμένων ψηφιακών πύργων (Remote Digital Towers), εκ των οποίων 70 εκατ. ευρώ, από χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και 17 εκατ. ευρώ από το Π.Δ.Ε. Επίσης, προχωράμε στον διορισμό 35 ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας βάσει παλαιότερου διαγωνισμού ΑΣΕΠ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη νέος διαγωνισμός για τη πρόσληψη 141 υπαλλήλων επιτελικών – επιχειρησιακών ειδικοτήτων».

Όσον αφορά στις αφύλακτες διαβάσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο, η Υφυπουργός κατά την πρωτολογία της, τόνισε ότι στο σύνολο του δικτύου οι αφύλακτες ισόπεδες διαβάσεις πεζών, ζώων και τροχοφόρων είναι 552 εκ των οποίων οι 304 εξασφαλίζονται με αυτόματα ηχοφωτεινά σήματα και αυτόματα δρύφακτα. Ειδικότερα, υπογράμμισε η κυρία Αλεξοπούλου, σχετικά με τις δυο (2) ισόπεδες διαβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς: Η ισόπεδη διάβαση στο χωριό Ακρίτας ήδη από 1-4-2024 φυλάσσεται από προσωπικό της αναδόχου εταιρείας που έχει συμβατικά αναλάβει το έργο φύλαξης των ισόπεδων διαβάσεων στη κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ενώ και για τη δεύτερη διάβαση που οδηγεί προς Δοϊράνη και Τελωνείο, η φύλαξη πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα με προσωπικό της ίδιας αναδόχου εταιρείας, σύμφωνα με ενημέρωση του ΟΣΕ.

Κατά τη δευτερολογία της η Υφυπουργός, διευκρίνισε, χαρακτηριστικά ότι «στο περιφερειακό δίκτυο και κυρίως της Βόρειας Ελλάδας έχουν προκύψει ζητήματα λόγω επανειλημμένων βανδαλισμών, παραβιάσεων αλλά και της παλαιότητας των «αυτόματων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων». Η διασπορά των διαβάσεων αυτών, ενίοτε σε ερημικές τοποθεσίες καθιστά αδύνατη την πλήρη κάλυψη τους με μόνιμη παρουσία φύλακα. Για τον λόγο αυτό, ο ΟΣΕ (αφού λάβει και τη συναίνεση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων) προτίθεται να διαθέσει εκπαιδευμένους φύλακες επί των αμαξοστοιχιών προκειμένου να καλύπτουν τις διαβάσεις, διακόπτοντας την οδική κυκλοφορία και αφού προηγουμένως η αμαξοστοιχία σταθμεύσει».

Ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία της, η κ. Αλεξοπούλου επεσήμανε ότι «οριστική λύση στο πρόβλημα θα δώσει η αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων συστημάτων με νέα και στη κατεύθυνση αυτή κινείται ο ΟΣΕ, ο οποίος, ήδη, στο πλαίσιο της προμήθειας των νέων συστημάτων προετοιμάζει τα τεύχη της σχετικής προκήρυξης της διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία θα τεθεί προς ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η προμήθεια αφορά 90 – 100 νέα αυτόματα συστήματα ισόπεδων διαβάσεων με πενταετή πρόβλεψη συντήρησης τους προϋπολογισμού μελέτης της τάξης 18 – 20 εκατ. ευρώ».

ΠΗΓΗ ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

«Φαινόταν επικίνδυνος» – Τι είπε στην απολογία του ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 17χρονο

diktio diktio

Επίδομα παιδιού: Κλείνει η πλατφόρμα Α21 – Πότε θα πληρωθεί η 5η δόση

diktio diktio

Γερμανία: Νέα 24ωρη απεργία στους σιδηροδρόμους

diktio diktio