stokentri.gr
ΔΙΕΘΝΗΚΟΙΝΩΝΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δασμολογικές Ανατροπές από τις ΗΠΑ: Στο στόχαστρο όλοι οι προμηθευτές και οι καταναλωτές

Κοινοιποίηση

Καμία Χώρα Δεν Θα Γλιτώσει από τους Δασμούς

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέπεμψε ένα σαφές μήνυμα μέσω της πλατφόρμας Truth Social, δηλώνοντας ότι καμία χώρα δεν θα γλιτώσει από τους δασμούς, ακολουθώντας τη γνωστή του τακτική “ζέστη-κρύο”. Αυτή η ανακοίνωση έρχεται τη στιγμή που οι αναλυτές περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόσφατη απόφασή του να εξαιρέσει ορισμένα προϊόντα, όπως έξυπνα κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από τους «αμοιβαίους» δασμούς, γεγονός που θα ελαχιστοποιήσει τα επιπλέον κόστη για τους καταναλωτές.

“Κανένας δεν θα γλιτώσει, ειδικά η Κίνα, η οποία μας μεταχειρίζεται με τον χειρότερο τρόπο”, τόνισε ο Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα έχουν την ευκαιρία να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανακοίνωσε επίσης μια έρευνα σχετικά με τις εισαγωγές ημιαγωγών, τονίζοντας τη σημασία της εθνικής ασφάλειας: “Εξετάζουμε τους ημιαγωγούς και την αλυσίδα εφοδιασμού με ηλεκτρονικά προϊόντα”, πρόσθεσε.

Προσωρινές Εξαιρέσεις και Νέοι Δασμοί

Ο υπουργός Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ, διευκρίνισε ότι οι εξαιρέσεις θα είναι προσωρινές, και ότι τα προϊόντα θα αντιμετωπίσουν ξεχωριστές εισφορές. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τα ηλεκτρονικά προϊόντα θα εξαιρεθούν από τους αμοιβαίους δασμούς, αλλά θα περιλαμβάνονται στους δασμούς για τους ημιαγωγούς, οι οποίοι θα επιβληθούν σε ένα ή δύο μήνες. Εξήγησε ότι οι «δασμοί θα στοχεύουν σε συγκεκριμένους τομείς της επιχειρηματικότητας και θα αφορούν προϊόντα που είναι κρίσιμα για την εθνική ασφάλεια», προειδοποιώντας ότι αυτά «δεν θα είναι διαθέσιμα για διαπραγμάτευση». Σύμφωνα με τον Λούτνικ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να βασίζονται σε ξένες χώρες για βασικά αγαθά.

Αβεβαιότητα στην Αγορά

Μιλώντας στο CNN, η Δημοκρατική γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν περιέγραψε την κατάσταση ως «χάος και διαφθορά», αναφερόμενη στη σύγχυση σχετικά με την αλλαγή των δασμολογικών συντελεστών. Τόνισε ότι οι επενδυτές είναι απρόθυμοι να επενδύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ εφαρμόζει την πολιτική του “κόκκινο φως, πράσινο φως” στη δασμολογική πολιτική. “Η κατάσταση έχει επιφέρει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στις αγορές”, σημείωσε η Γουόρεν.

Πράγματι, οι δασμοί έχουν επηρεάσει τη χρηματιστηριακή αγορά, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να πέφτει στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο από το 1952, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για ύφεση. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι αυτοί οι δασμοί θα ενισχύσουν την αμερικανική οικονομία, προωθώντας τη μεταποίηση και προστατεύοντας τις θέσεις εργασίας.

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι η μελέτη των επιπτώσεων των εισαγωγών ημιαγωγών στην εθνική ασφάλεια, γνωστή ως μελέτη του Τμήματος 232, είναι σε εξέλιξη. Μετά από αυτή τη μελέτη, ο Τραμπ μπορεί να επιβάλει επιπλέον δασμούς ειδικά για ηλεκτρονικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για το εμπόριο, Πίτερ Ναβάρο, η κυβέρνηση ανοίγει μια «πρόσκληση» στη Κίνα για νέες διαπραγματεύσεις, αναφέροντας ότι ο Τραμπ διατηρεί καλή σχέση με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Αντιδράσεις και Σχολιασμός

Με τους δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα να ανέρχονται πλέον στο 145% και τις κίνησαν ανταπόδοση της Κίνας με δασμούς 125% σε αμερικανικά προϊόντα, πληθαίνουν οι φωνές που προειδοποιούν για τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Λάρι Σάμερς, χαρακτήρισε τη δασμολογική πολιτική ως τον «χειρότερο αυτοτραυματισμό» μέσω οικονομικής πολιτικής που έχει παρατηρηθεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπογραμμίζοντας ότι έχει αρνητικές συνέπειες για την ανταγωνιστικότητα, την ανεργία και τον πληθωρισμό.

Στην ίδια γραμμή, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Ray Dalio, δήλωσε ότι οι εμπορικές πολιτικές του Τραμπ είναι «πολύ αποδιοργανωτικές» και πρόσθεσε ότι η Αμερική ενδέχεται να βρίσκονται «πολύ κοντά σε ύφεση». Η αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από τις δασμολογικές πολιτικές θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τις επενδυτικές αποφάσεις και την οικονομική σταθερότητα της χώρας.