stokentri.gr
ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ελληνικά Γαλλική Συμφωνία: Στρατηγική Συνεργασία και Προμήθεια 16 Πυραύλων Exocet

Κοινοιποίηση

Διπλωματικές Εξελίξεις στην Άμυνα: Συνάντηση Δένδια και Λεκορνί

Στην Αθήνα, σε μια συγκυρία γεμάτη προκλήσεις και γεωπολιτικά ζητήματα, βρίσκεται ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί. Η επίσκεψη του κ. Λεκορνί περιλαμβάνει συναντήσεις με σημαντικούς παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης, όπως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ένα από τα κύρια θέματα της συνάντησης αφορά την υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια 16 πυραύλων Exocet, που θα ενισχύσουν τις στρατηγικές ικανότητες της χώρας.

Η συνάντηση των δύο υπουργών περιλάμβανε και μια επίσκεψη στη γαλλική φρεγάτα «ALSACE» στον Πειραιά, με προγραμματισμένη επιθεώρηση και στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας σε επόμενη φάση, υπογραμμίζοντας τη στενή συνεργασία που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών.

Στρατηγική Συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας, που συντελείται υπό το πρίσμα των συμφωνιών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υπουργός Δένδιας αναφέρθηκε στη συνάντηση ως «γιγαντιαία και ειλικρινή», αποτυπώνοντας τις κοινές αξίες και την εμπιστοσύνη που συνοδεύει τις σχέσεις των δύο χωρών. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα και η Γαλλία δεν είναι μόνο σύμμαχες, αλλά και φίλες χώρες, με κοινές αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή μας».

Ο κ. Δένδιας επίσης τόνισε τη σημασία της διμερούς συμφωνίας στρατηγικής εθνικής σχέσης που υπογράφηκε το 2021, η οποία διασφαλίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και των δύο εθνών. Η πειθαρχεία και η συνεργασία που υπογραμμίζουν αυτές οι συμφωνίες είναι θεμελιώδεις για τη διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή.

Ενίσχυση Αμυντικών Ικανότητων

Η προμήθεια των πυραύλων Exocet εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ενίσχυσης της ελληνικής αμυντικής ικανότητας. Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι μπορούν να τοποθετηθούν είτε σε αντιαεροπορικές μονάδες είτε να χρησιμοποιηθούν σε νησιωτικές εγκαταστάσεις, αποτελώντας μέρος του πολυστρωματικού προγράμματος άμυνας που έχει εισαγάγει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

«Η Ελλάδα έχει πλήρη εμπιστοσύνη ότι η Γαλλία θα λάβει υπόψη την ασφάλεια της χώρας μας και θα προάγει την διατήρηση συγκριτικού πλεονεκτήματος απέναντι στις αναθεωρητικές δυνάμεις της περιοχής», δήλωσε ο Δένδιας, εκφράζοντας την ανάγκη για ανανέωση της δικτύωσης μεταξύ των δύο κρατών.

Όραμα για την Επαγγελματική και Βιομηχανική Συνεργασία

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος στη μελλοντική συνεργασία, δήλωσε: «Έχουμε ήδη στενές σχέσεις που περιλαμβάνουν την προμήθεια τριών φρεγατών Belharra και τη συζήτηση για την απόκτηση μιας τέταρτης». Ανέφερε επίσης τη σημασία των Rafale και της ανάγκης για τον κατάλληλο εξοπλισμό στις ελληνικές δυνάμεις.

Επιπλέον, υπήρξε αναφορά στη δημιουργία ενός Ελληνο-γαλλικού συμπόσιου καινοτομίας στην Άμυνα, που θα αναδείξει τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της τεχνολογίας και των στρατηγικών εφαρμογών.

Η συνεργασία extends beyond mere military transactions; it envisions a coherent relationship that can evolve into industrial partnerships, with particular emphasis on the local job market and technological advancement.

Διπλωματική Στρατηγική και Περιφερειακές Ανάγκες

Στη συνέχεια, ο Γάλλος υπουργός, Σεμπαστιάν Λεκορνί, εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη θερμή υποδοχή στην Ελλάδα και σημείωσε τη σημασία της θαλάσσιας άμυνας ως πυλώνα στη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας. «Η θαλάσσια οδός γνωρίζει αστάθεια, και οι δύο χώρες μας έχουν υποχρέωση να συνεργαστούν για τη διασφάλιση της ασφάλειας της περιοχής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, οι δύο υπουργοί συνομιλήσαν σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, διαδηλώνοντας την πρόθεση τους για εποικοδομητικό διάλογο και στρατηγικούς σχεδιασμούς.

Σημαντική ήταν η αναφορά του Γάλλου υπουργού για τις ανάγκες του ηλεκτρονικού πολέμου και τη συνεργασία που μπορεί να προκύψει στον συγκεκριμένο τομέα με στόχο την ενίσχυση του γαλλικού και ελληνικού ναυτικού.

Αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη βούληση των δύο χωρών να εμβαθύνουν στη συνεργασία τους και να επενδύσουν από κοινού σε στρατηγικές λύσεις που θα προσφέρουν μακροπρόθεσμες πολλαπλές ευεργετικές συνέπειες για την περιοχή και τους λαούς τους.