stokentri.gr
ΔΙΕΘΝΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ελληνική κυβέρνηση και παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος: Στρατηγικές και στόχοι για την οικονομία της χώρας

Κοινοιποίηση

Η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης στην εποχή του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου

Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει τη γραμμή άμυνάς της εν μέσω της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί, κυρίως λόγω της επιβολής δασμών από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Το ξέσπασμα του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, καθώς η Ελλάδα έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξή της και την επιστροφή σε έναν ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης μέσα στο τρέχον έτος.

Οι ελληνικές αρχές επιθυμούν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να αυξηθεί με ρυθμό άνω του 2,3%, επιδιώκοντας παράλληλα μια αύξηση των επενδύσεων κατά 8,4% και ενίσχυση των εξαγωγών κατά 4%. Με τον τομέα του τουρισμού να αναμένεται να προσφέρει 1 δισεκατομμύριο ευρώ περισσότερα από το προηγούμενο έτος, υπάρχουν ανησυχίες ότι όλοι αυτοί οι στόχοι ενδέχεται να επηρεαστούν από τις συνθήκες της διεθνούς κρίσης.

Αν και οι αποφάσεις που σχετίζονται με τη δασμολογική πολιτική λαμβάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, το Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, θα επικεντρωθεί στην αναζήτηση λύσεων για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία. Δίνεται έμφαση στη χορήγηση κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τη στήριξη μεταρρυθμίσεων.

Τα βλέμματα των αναλυτών θα στραφούν επίσης στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς ο εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία αποκλιμάκωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων, που αυτή τη στιγμή είναι στο 2,65%, σε αντίθεση με το 4,5% στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο πλαίσιο αυτό, οι αγορές αναμένουν πιθανή μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Απριλίου, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη σε επίπεδο ΕΕ και να αποφευχθεί ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, τόνισε τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για την κοινωνική συνοχή και την επισιτιστική επάρκεια, επισημαίνοντας την ανάγκη αναδιοργάνωσης ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις των καιρών. Σημείωσε ότι το Υπουργείο προγραμματίζει δράσεις για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, εξασφαλίζοντας ελπίδα και προοπτική για όλους τους παραγωγούς.

Επιπρόσθετα, ο γενικός διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Πάνος Αμυράς, δήλωσε ότι ο πρωταρχικός στόχος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής είναι να διασφαλίσει τη σταθερή αναπτυξιακή τροχιά της χώρας. Υπογράμμισε ότι οι πιθανές επιπτώσεις από τους δασμούς θα επηρεάσουν την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία.

Ο οικονομολόγος Παναγιώτης Τσακλόγλου, μιλώντας για τις επιβολές δασμών από τον πρόεδρο Τραμπ, χαρακτήρισε την κατάσταση ως μία προσπάθεια διάλυσης των παράλληλων προσπαθειών για ανασυγκρότηση που έγιναν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Υποστήριξε ότι η ιστορική εμπειρία μας διδάσκει ότι οι δασμοί μπορούν να δημιουργήσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και να οδηγήσουν σε εμπορικούς πολέμους με καταστροφικές συνέπειες.

Η σύγχρονη ελληνική οικονομία μοιάζει να κρύβει προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες, με την κυβέρνηση να δείχνει την αποφασιστικότητα να υπερβεί τα εμπόδια και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην αναπτυξιακή της πορεία.