stokentri.gr
ΔΙΕΘΝΗΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ευθύμιος Λέκκας στο Στούντιο 4: Εκτίμηση για σεισμό 7,8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη και οι συνέπειες στην Ελλάδα

Κοινοιποίηση

Σημαντικές παρατηρήσεις για τους σεισμούς και την κλιματική κρίση

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, αναφέρθηκε σε κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τους σεισμούς στην Ελλάδα, τη δύναμη των σεισμών στην Τουρκία, καθώς και την κατάσταση στη Σαντορίνη και την κλιματική κρίση κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Στούντιο 4». Η συζήτηση αποκάλυψε ενδιαφέροντα δεδομένα και προβληματισμούς που αφορούν την ελληνική περιοχή και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αρχικά, ο κύριος Λέκκας υπογράμμισε τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των σεισμικών χαρακτηριστικών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Δεν συγκρινόμαστε. Η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρές ενδείξεις από παλιές και κακώς κατασκευασμένες υποδομές. Το 1/3 των κατασκευών είναι παλιές, ενώ ένα άλλο 1/3 είναι νέες αλλά δεν πληρούν τους αντισεισμικούς κανονισμούς που εμείς εφαρμόζουμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καταστροφές σε πόλεις με πληθυσμούς 100.000 και 200.000 κατοίκων. Στην Ελλάδα, είναι απίθανο να δούμε μια τέτοια εικόνα, όσο ισχυρός και αν είναι ο σεισμός, εκτός από τις παλιές ή αυθαίρετες κατασκευές που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο».

Στην πορεία της συζήτησης, ο καθηγητής αναφέρθηκε σε σεισμούς του παρελθόντος, όπως αυτόν της 17ης Αυγούστου 1999 στην Τουρκία και τον σεισμό του Σεπτεμβρίου ίδιας χρονιάς στην Αθήνα. Αναφέρθηκε στην πιθανή συσχέτιση μεταξύ αυτών των γεγονότων και επισήμανε: «Η διεθνής επιστημονική κοινότητα παραδέχεται ότι οι πρώτοι σεισμοί μπορούν να επηρεάσουν τη σεισμική δραστηριότητα και σε γειτονικές χώρες. Ειδικότερα, οι σεισμοί στο ρήγμα της Ανατολίας μπορούν να έχουν επιρροή, αλλά αντίστροφα δεν παρατηρείται η ίδια επίδραση όταν οι σεισμοί προέρχονται από άλλες περιοχές».

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, ο Ευθύμιος Λέκκας αποκάλυψε με ανησυχία ότι «η διεθνής επιστημονική κοινότητα προβλέπει σεισμό με μέγεθος 7,8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, με βάση τις γεωλογικές διαστάσεις του ρήγματος που παραμένει ανενεργό. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 1/3 από τις κατασκευές θα ισοπεδωθεί, συμπεριλαμβανομένων παλιών και ορισμένων νέων κτιρίων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας. Μόνο το υπόλοιπο 1/3 μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστο.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι η ανθρώπινη έκθεση στο ρίσκο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, με 17 εκατομμύρια κατοίκους που ζουν σε περιορισμένο χώρο στην Κωνσταντινούπολη. «Μετά το 1999, οι επιστήμονες δεν είχαν προβλέψει έναν τέτοιο σεισμό μέχρι το 2020. Η καθυστέρηση αυτή σημαίνει ότι το ρήγμα γεμίζει ενέργεια και η πιθανότητα ενός μεγαλύτερου σεισμού αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ρήγμα θα σπάσει, και μπο

ρεί να συμβεί από στιγμή σε στιγμή. Ο μέσος χρόνος εκδήλωσης του επόμενου σεισμού είναι γύρω από τα 2-3 χρόνια. Έτσι, θα πρέπει να αναλύσουμε τη φύση αυτού του σεισμού όταν συμβεί και να εξετάσουμε κατά πόσο οι δυνάμεις αυτές μπορούν να επηρεάσουν την Ελλάδα».