stokentri.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Ν. Δένδιας: Εκσυγχρονισμός και Διαφάνεια στις Λειτουργίες των Στρατιωτικών Νοσοκομείων – Κριτική από Αντιπολίτευση

Κοινοιποίηση

Νομοσχέδιο για τη Ρύθμιση Υγειονομικών Θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ανέφερε ότι ο κύριος λόγος κατάθεσης του νομοσχεδίου είναι η εκλογίκευση ενός χάους στον τομέα των στρατιωτικών νοσοκομείων, όπου παρατηρούνται αβεβαιότητες όπως η μη κατάθεση προϋπολογισμού και σαφών απολογισμών. Αυτό έχει ως συνέπεια τα κενά να καλύπτονται από τα γενικά λειτουργικά των Γενικών Επιτελείων, κάτι που έχει γίνει για πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο στόχος του νομοσχεδίου είναι η θωράκιση των εσόδων των στρατιωτικών νοσοκομείων και η διασφάλιση της οικονομικής τους βιωσιμότητας. Σημείωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου είναι ανοιχτή σε προτάσεις βελτίωσης και ότι η κριτική είναι αποδεκτή.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η κατάσταση των στρατιωτικών νοσοκομείων είναι δύσκολη, με ποσοστά πληρότητας να είναι εξαιρετικά χαμηλά, υποδεικνύοντας ότι το 401 στρατιωτικό νοσοκομείο το 2024 είχε μόνο 55% πληρότητα. Αυτό δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα των νοσοκομείων αυτών και την ποιότητα υπηρεσιών που μπορούν να παρέχουν.

Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για το νομοσχέδιο. Ο Μιχάλης Κατρίνης από το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο δεν επιλύει τα βαθύτερα προβλήματα του στρατιωτικού υγειονομικού συστήματος και ότι η προσέγγιση αυτή μεταφέρει τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του στρατιωτικού προσωπικού και της διατήρησης του ιδιαίτερου χαρακτήρα των στρατιωτικών νοσοκομείων.

Ο Συμεών Κεδίκογλου από τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι το νομοσχέδιο οδηγεί σε οικονομική ασφυξία και υποβάθμιση των στρατιωτικών νοσοκομείων, προτείνοντας ότι οι διοικητές τους δεν θα πρέπει να προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Εξέφρασε ανησυχία για την ελλιπή εκπαίδευση του προσωπικού και τις μη επαρκείς ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω υποβάθμιση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Η Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ επέκρινε το νομοσχέδιο υποστηρίζοντας ότι οι ρυθμίσεις του ακολουθούν τα κριτήρια του κόστους οφέλους και δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω υποχρηματοδότησης και έλλειψης υποδομών.

Ειδικότεροι αγορητές όπως ο Στυλιανός Φωτόπουλος αναγνωρίζουν θετικές αλλά και αρνητικές ρυθμίσεις, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο περαιτέρω απαξίωσης των στρατιωτικών νοσοκομείων και καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πιο τολμηρές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των στρατιωτικών στελεχών.

Πολλοί βουλευτές συμφώνησαν ότι η ανάγκη βελτίωσης στις υπηρεσίες που παρέχονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία είναι επιτακτική και ότι οι επικρίσεις κατά του νομοσχεδίου είναι σημαντικές για τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας φροντίδας για το στρατιωτικό προσωπικό και τις οικογένειές τους.