Τα Σημάδια Συμβιβασμού στη Σχέση σας
Από την πρώτη στιγμή που τους γνωρίζω, τους θεωρούσα ένα αχώριστο ζευγάρι. Φαινόταν πως ήταν ευτυχισμένοι, αλλά η Ελένη μου αποκάλυψε ότι η σχέση τους βασιζόταν σε μια συνήθεια και όχι σε αληθινά συναισθήματα. Είχαν συζητήσει το θέμα, το είχαν αποδεχτεί και αποφάσισαν να μείνουν μαζί, κυρίως για να μην είναι μόνοι τους. Αυτή η κατάσταση του συμβιβασμού τους κρατούσε παγιδεμένους.
Εσείς; Συμβιβάζεστε στη σχέση σας;
Είναι μια δύσκολη ερώτηση, αλλά είναι θεμελιώδους σημασίας να την θέσετε στον εαυτό σας. Όλοι επιθυμούμε να βρισκόμαστε με έναν ξεχωριστό άνθρωπο που να ικανοποιεί όλες μας τις ανάγκες. Θέλουμε να βρούμε την αληθινή αγάπη, την περίφημη “αδελφή ψυχή”. Μα, τι γίνεται όταν δεν την βρίσκουμε;
Η διαδικασία της γνωριμίας και των σχέσεων είναι συνήθως γεμάτη προκλήσεις. Βγαίνουμε με διάφορους ανθρώπους, ξαναβγαίνουμε, και πολλές φορές χωρίζουμε, αναζητώντας αυτό που πραγματικά θέλουμε. Ωστόσο, μια μέρα μπορεί να καταλήξουμε σε μια μόνιμη και αξιοπρεπή σχέση. Παρά την φαινομενική ευτυχία, μέσα μας μπορεί να υπάρχει ένα ενοχλητικό συναίσθημα, μια αίσθηση ότι ο σύντροφος μας δεν είναι αυτό που πραγματικά επιθυμούμε.
Σημάδια Συμβιβασμού
- Συχνά σκέφτεστε: «Μακάρι να ήμουν με κάποιον καλύτερο».
- Πάντα βρίσκετε δικαιολογίες για τη συμπεριφορά του συντρόφου σας.
- Κάνετε υποχωρήσεις στις βασικές σας αξίες για χάρη της σχέσης.
- Κοντινοί σας άνθρωποι θεωρούν ότι ο σύντροφός σας δεν είναι ο κατάλληλος.
- Αισθάνεστε συχνά θεατής της σχέσης σας.
- Νιώθετε μοναξιά ακόμα κι αν είστε σε μια σχέση.
- Όταν σκέφτεστε το μέλλον σας με τον σύντροφό σας, νιώθετε εγκατάλειψη.
- Η συμπεριφορά του συντρόφου σας είναι κακή ή σκληρή, και μπορεί να σας κακοποιεί.
Οι Κίνδυνοι του Συμβιβασμού
- Μπορεί να χάσετε την ευκαιρία να βρείτε μια γνήσια αγάπη που σας ταιριάζει καλύτερα.
- Ενδέχεται να οδηγηθείτε σε μια επώδυνη και δαπανηρή διαδικασία χωρισμού.
- Διακυβεύετε την αυτοεκτίμησή σας, καθώς υποχωρείτε σε βασικές ανάγκες.
- Μπορεί να χάσετε τον αυθεντικό σας εαυτό και την αληθινή σας ταυτότητα.
- Διατρέχετε τον κίνδυνο να υποφέρετε από κατάθλιψη.
Πώς να Βελτιώσετε τη Σχέση σας
Σκεφτείτε και γράψτε τι είναι αυτό που σας ενοχλεί περισσότερο στη σχέση σας. Αφήστε το να καθίσει για μια εβδομάδα και όταν το ξαναδιαβάσετε, εάν νιώθετε το ίδιο, είναι καιρός να επιδιώξετε κάποια θετική αλλαγή. Διαφορετικά, θα υποφέρετε, θα δυσανασχετείτε και η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Χάσετε χρόνο χωρίς λόγο.
Επικοινωνήστε τις ανάγκες σας με τον σύντροφό σας ήρεμα. Εάν αρνηθεί ή αδιαφορήσει, ενημερώστε τον ότι αν δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες σας, τότε η σχέση δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Χρησιμοποιείστε τη φράση «αισθάνομαι» για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας χωρίς κατηγορίες. Να θυμάστε ότι και ο σύντροφός σας μπορεί να έχει τους δικούς του φόβους και ανεκπλήρωτες ανάγκες. Κάντε μαζί μικρά και εύκολα βήματα για να επαναφέρετε τη σύνδεση μεταξύ σας.
Πότε να Αποχωρήσετε
Αν αναγνωρίζετε ότι έχετε συμβιβαστεί και έχετε κάνει προσπάθειες να βελτιώσετε τη σχέση σας χωρίς αποτέλεσμα, ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτείτε σοβαρά την αποχώρηση. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στις ετερόφυλες σχέσεις στη Δύση, οι γυναίκες τείνουν να είναι αυτές που αποχωρούν πιο εύκολα από μια σχέση και προχωρούν σε διαζύγιο.