stokentri.gr
ΔΙΕΘΝΗΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στήριξη της Ευρωπαϊκής Προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων: Η Ελλάδα και οι Αρχές της Δημοκρατίας

Κοινοιποίηση

Η Δέσμευση της Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την παρουσία του στη Βαρσοβία για την Άτυπη Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε τη στήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Υπογράμμισε τη σημασία του σεβασμού του διεθνούς δικαίου καθώς και των δημοκρατικών αρχών από τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ένωση. Στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται επίσης ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στο πλαίσιο του άτυπου γεύματος με τους ομολόγους του, τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η αυτονομία της Ευρώπης σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Ειδική αναφορά έκανε στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την Τουρκία, οι οποίες βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης σχετικά με την προσέγγιση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανάγκη τήρησης των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της δημοκρατίας είναι, σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, αδιαπραγμάτευτες. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την Ευρώπη να αντλήσει διδάγματα από την ιστορία, ειδικά με την ευκαιρία της 80ής επετείου από την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ευρώπη, ως σύνολο, δεν επιθυμεί την επανάληψη των ιστορικών αυτών τραγωδιών και στοχεύει να υλοποιήσει στρατηγικές που θα διασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Η Σημασία της Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια

Στην ομιλία του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει διαρκώς αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η χώρα μας θα συνεχίσει να είναι αρωγός στην προενταξιακή διαδικασία, υπογραμμίζοντας ότι ορισμένες από τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι όχι μόνο σημαντικές αλλά και αδιαπραγμάτευτες. Οι αρχές του διεθνούς δικαίου, του κράτους δικαίου και του σεβασμού της δημοκρατίας είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού εδάφους.

Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός κατήγγειλε τη σημερινή παγκόσμια κατάσταση, επισημαίνοντας ότι η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι συνεχείς συγκρούσεις στη Γάζα, καθώς και οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ χωρών όπως η Ινδία και το Πακιστάν, είναι μάρτυρες των πρόσφατων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι κάτοικοι της Υποσαχάριας Αφρικής, ιδίως στο Σουδάν, όπου οι συνθήκες διαβίωσης έχουν φτάσει σε δραματικά επίπεδα.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατέληξε λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα οφείλουν να διασφαλίσουν ότι τα διδάγματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θα παραμένουν ζωντανά στην μνήμη των λαών, προκειμένου να προστατέψουν την ανθρώπινη αξία και την ελευθερία, καθιστώντας αυτές τις αξίες το κύριο ζητούμενο για το μέλλον του κόσμου.