stokentri.gr
ΔΙΕΘΝΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τραμπ: Αντιμετώπιση της Αγοράς και Πτώση της Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ

Κοινοιποίηση

Αναφορές για την Αγορά και την Υπερβολή του Δολαρίου

Παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με μια πιθανή ύφεση, ο Ντόναλτ Τραμπ διατρανώνει την άποψη ότι οι αγορές θα ανακάμψουν και ότι η αξία του δολαρίου πρόκειται να ενισχυθεί. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου ετήσιου τσεκ απ στο στρατιωτικό νοσοκομείο Γουόλτερ Ρηντ, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε στους δημοσιογράφους: «Η χώρα μας αρχίζει να κερδίζει χρήματα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. Προτού, χάναμε δισεκατομμύρια δολάρια καθημερινά, ενώ τώρα κερδίζουμε δισεκατομμύρια».

Ο Τραμπ εξέφρασε τη βεβαιότητά του σχετικά με την πορεία της αγοράς ομολόγων, λέγοντας: «Η αγορά ομολόγων προχωρά καλά. Υπήρξαν κάποιες προσωρινές δυσκολίες, ωστόσο αντιμετώπισα το πρόβλημα γρήγορα». Σε ό,τι αφορά το δολάριο, ο πρόεδρος τόνισε ότι «ο κόσμος κατανοεί τη στρατηγική μας και πιστεύω ότι το δολάριο θα ανέβει πάρα πολύ».

Ωστόσο, οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές. Η κρατική τηλεόραση της Κίνας ανακοίνωσε ότι από σήμερα ξεκινούν να ισχύουν πρόσθετοι δασμοί 125% σε αμερικανικά προϊόντα, γεγονός που προσθέτει πίεση στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου τόνισε ότι ο Τραμπ είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί μια συμφωνία: «Ο Πρόεδρος, όπως ανέφερα από το βήμα πριν από λίγες ημέρες, θα είναι φιλικός αν η Κίνα θελήσει να επιτύχει μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν η Κίνα συνεχίσει να προβαίνει σε αντίποινα, αυτό δεν θα είναι προς όφελός της» εξήγησε η Καρολάιν Λέβιτ.

Η σύγκρουση των δύο μεγαλύτερων γεωπολιτικών δυνάμεων του πλανήτη έχει επηρεάσει την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας βουτιά 11 μονάδων στον αντίστοιχο δείκτη τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Οι πολίτες τούς ανησυχούν για την αύξηση του πληθωρισμού και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την οικονομία τους.

Η Κίνα προσπαθεί να ενισχύσει τους εμπορικούς της δεσμούς με γειτονικές χώρες, με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να ξεκινά μια περιοδεία στη Νοτιοανατολική Ασία, με πρώτο σταθμό το Βιετνάμ, ακολουθούμενο από τη Μαλαισία και την Καμπότζη. Αυτές οι χώρες έχουν επίσης υποστεί πλήγμα από τις αμερικανικές πολιτικές και δασμούς.

Καταστάσεις στη Βρετανία: Διάσωση της Χαλυβουργίας Scunthorpe

Το Βρετανικό Κοινοβούλιο συνεδριάζει εκτάκτως, για πρώτη φορά το Σάββατο μετά τον Πόλεμο των Φώκλαντ, με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης στη βιομηχανία χάλυβα της χώρας. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το εργοστάσιο του Scunthorpe, η τελευταία μονάδα παραγωγής πρωτογενούς χάλυβα στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω υψικαμίνων, το οποίο ανήκει σε κινεζικό όμιλο και απειλείται άμεσα με κλείσιμο. Παρόλο που ανακοινώθηκε προσωρινή 90ήμερη αναστολή γενικών αυξήσεων δασμών για προϊόντα από διάφορες χώρες, η απόφαση αυτή δεν συμπεριλαμβάνει τον χάλυβα και τα αυτοκίνητα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις 12 Μαρτίου 2025 τέθηκε σε εφαρμογή δασμός 25% στις εισαγωγές βρετανικού χάλυβα στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια κίνηση που έχει επιβαρύνει σημαντικά τις εξαγωγές και τη βιωσιμότητα της μονάδας στο Scunthorpe.