stokentri.gr
ΔΙΕΘΝΗΚΟΙΝΩΝΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ευρωπαϊκή Διασύνδεση: Η Κρίσιμη Λύση για την Αποφυγή Μπλακ Άουτ στην Ιβηρική Χερσόνησο

Κοινοιποίηση

Εκτεταμένη Έρευνα για την Απώλεια Ρεύματος στην Ιβηρική Χερσόνησο

Μια ενδελεχής έρευνα έχει ξεκινήσει στην Ισπανία και την Πορτογαλία σχετικά με τους λόγους που προκάλεσαν την εκτεταμένη απώλεια ρεύματος που σημειώθηκε τη Δευτέρα, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε βασικές σύγχρονες ανάγκες για πολλές ώρες. Η έρευνα αυτή αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στις δύο χώρες, αλλά και στην Ευρώπη συνολικά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προβαίνει σε πιέσεις προς τις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου για να βελτιώσουν τη σύνδεση τους με τα δίκτυα της Ευρώπης. Από την αρχή της διακοπής, πολλοί ειδικοί έχουν συζητήσει κατά πόσον οι διασυνδέσεις θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει μαζικές διακοπές ρεύματος. Εξετάζεται, άλλωστε, και το ενδεχόμενο οι διακοπές ρεύματος να προκλήθηκαν από κυβερνοεπίθεση, αν και δεν έχουν προκύψει ενδείξεις που να υποστηρίζουν αυτήν τη θεωρία μέχρι στιγμής.

Ο διευθυντής του ισπανικού διαχειριστή ηλεκτροδότησης, Eduardo Prieto, δήλωσε ότι η διακοπή προκλήθηκε από μια πολύ ισχυρή ταλάντωση στο ηλεκτρικό δίκτυο η οποία οδήγησε στην αποσύνδεση της Ισπανίας από το ευρωπαϊκό δίκτυο το περασμένο μεσημέρι.

Η Απαραίτητη Υποδομή και Επικοινωνία

Η Ισπανία και η Πορτογαλία διαθέτουν στενά συνδεδεμένα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο, οι πολύ περιορισμένες διασυνοριακές συνδέσεις τους με τη Γαλλία και την υπόλοιπη ΕΕ ενδέχεται να έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας, προτρέπει τις χώρες μέλη να εγκαταστήσουν περισσότερες διασυνδέσεις που θα διευκόλυναν την αυξημένη ροή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των συνόρων.

Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο εάν περισσότερες διασυνδέσεις με την Ευρώπη θα μπορούσαν να έχουν μετριάσει τη συγκεκριμένη διακοπή ρεύματος στην Ιβηρική. Συν τοις άλλοις, οι περιορισμένες διασυνδέσεις με τη Γαλλία περιορίζουν την ικανότητα ταχείας αντίδρασης του ενεργειακού συστήματος σε περιπτώσεις μεγάλης κλίμακας διαταραχών.

Φόβοι για Κυβερνοεπίθεση

Στο κλίμα της ανησυχίας, πολλοί πολίτες στις δύο χώρες ανησυχούν μήπως επρόκειτο για εκτεταμένη κυβερνοεπίθεση από επιδέξιους χάκερ. Η Ισπανία, λόγω της θέσης της στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και της υποστήριξής της προς την Ουκρανία ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας, έχει καταστεί σημαντικός στόχος κυβερνοεπιθέσεων. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απορρίψει την ιδέα μιας κυβερνοεπίθεσης, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για δολιοφθορά.

Η Στρατηγική Προς την Πράσινη Ενέργεια

Η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι γνωστές ως πρωταθλητές της πράσινης ενέργειας στην ΕΕ, προμηθεύοντας πάνω από το 80% των αναγκών τους σε ρεύμα μέσω ανανεώσιμων πηγών. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι η ταχεία ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας αυξάνει την πίεση στο δίκτυο, το οποίο χρειάζεται αναβάθμιση για να διαχειριστεί τις αυξημένες ροές ενέργειας.

Παρά την ανάπτυξη αυτή, όπως διαβεβαιώνει ο καθηγητής Λεονάρντο Μέους, ειδικός σε θέματα εξηλεκτρισμού, η πράσινη ενέργεια δεν είναι υπεύθυνη για την πρόσφατη διακοπή ρεύματος. Η ΕΕ έχει επιβάλει κανόνες που διασφαλίζουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν αποσυνδέονται με τρόπο που να θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα.