stokentri.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βία στα Πανεπιστήμια: Η Απάθεια των Αρχών και η Ανάγκη για Ενημέρωση

Κοινοιποίηση

Σημαντικές Σχολιασμούς για τη Βία στα Πανεπιστήμια

«Είναι μια απίστευτη ιστορία και απολύτως καταδικαστέα η βία που εκδηλώνεται εντός και εκτός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Θέλω να ρωτήσω, τι έχει να πει γι’ αυτό το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Δεν είμαστε στο 19ο αιώνα, αλλά στο 21ο. Θυμίζω ότι είχαν υποσχεθεί τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας και μέτρων ασφαλείας για τη διασφάλιση των χώρων των πανεπιστημίων. Τι έχει γίνει 6 χρόνια μετά;». Αυτά τα λόγια ανήκουν στον Κώστα Ζαχαριάδη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και τη Μαρία Γεωργίου. Η συζήτηση εστίασε στην πρόσφατη επίθεση κουκουλοφόρων σε εκδήλωση στη Νομική Σχολή, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό φοιτητή, ο οποίος χρειάστηκε νοσηλεία.

Απαντώντας στην παρατήρηση ότι λόγω του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, οι πανεπιστημιακές αρχές φέρουν ευθύνη για τα μέτρα ασφαλείας, ο κ. Ζαχαριάδης εξέφρασε την απορία του: «Μπαίνει μέσα κάποιος, διαπράττει μια δολοφονική επίθεση και φταίει ο πρύτανης; Μιλάμε σοβαρά τώρα;». Τουλάχιστον, υπογράμμισε, «πρέπει τα εγκληματικά στοιχεία να απομονώνονται, και οποιοσδήποτε διαπράξει δολοφονική επίθεση, είτε εντός είτε εκτός πανεπιστημίου, να συλλαμβάνεται. Το άσυλο δεν είναι για να μπαίνεις μέσα και να σκοτώνεις». Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία έξι χρόνια η δημόσια συζήτηση περιστρέφεται γύρω από πολλά υποσχόμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

Η συζήτηση γύρω από το θέμα της δικογραφίας για Καραμανλή-Σπίρτζη που μεταφέρθηκε στη Βουλή αναμφίβολα είναι επίσης κρίσιμη. Ερωτηθείς αν συμμερίζεται την άποψη ότι μπορεί να υπάρξει διαρροή της δικογραφίας, ο κ. Ζαχαριάδης επεσήμανε ότι «πάντα μικρότερα ή μεγαλύτερα κομμάτια έρχονται στο φως. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι κάποιος εκ των εμπλεκομένων θα παραβιάσει τους κανονισμούς της πρόσβασης στη δικογραφία». Διασαφήνισε ότι οι δικαστές θα κάνουν τη δουλειά τους και ότι όλοι οφείλουν να σέβονται τη διαδικασία.

Επιπλέον, ο κ. Ζαχαριάδης σχολίασε το μοντέλο που ακολουθεί η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι φαίνεται να χρησιμοποιείται μια τυπική διαδικασία για τη διαχείριση των δικογραφιών που φτάνουν στη Βουλή. «Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να προχωρήσει γρήγορα, χωρίς να δίνει τη δυνατότητα για περαιτέρω στοιχειοθέτηση και ανάλυση», είπε. Ανέφερε πως η διαδικασία φαίνεται να προδιάθετει προς τη διαχείριση φημών και εντυπώσεων, χωρίς ουσιαστική συζήτηση.

Σχετικά με την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει δική του πρόταση για Προανακριτική, ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε ότι «ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του». Σημείωσε ότι είναι σημαντικό να υπερβαίνουν οι προοδευτικές δυνάμεις τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ τους, καθώς η πολιτική σκηνή είναι πολυδιάστατη και απαιτεί ενότητα για την αποτελεσματική αντίσταση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Ο κ. Ζαχαριάδης περιέγραψε ένα «όργιο αυθαιρεσίας και αυταρχισμού» στην πολιτική πρακτική της κυβέρνησης, εστιάζοντας στη «σκοτεινή πρακτική» της απόλυσης του Κώστα Γενηδούνια από την Hellenic Train. Τόνισε ότι αυτή η πράξη είναι φανερά εργοδοτική τρομοκρατία, ιδίως καθώς ο Γενηδούνιας είχε εκφράσει έντονες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τρένων και είχε συμμετάσχει στη διαδικασία των εκλογών των μηχανοδηγών.

«Πρόκειται για μια ανατριχιαστική πρακτική, θυμίζει άλλες εποχές», δήλωσε ο κ. Ζαχαριάδης. «Φαίνεται ότι υπάρχουν σχέση μεταξύ των σκοτεινών συμφερόντων και της ιδιωτικής εταιρείας που έχει αθετήσει υποχρεώσεις προς το ελληνικό κράτος», προσθέτοντας ότι αυτή η τακτική αποσκοπεί στην πρόκληση φόβου και τρόμου στο κοινό, προκειμένου να αποτρέψει την έκφραση απόψεων και τη δημοσιοποίηση ανησυχιών.