www.stokentri.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ezat Azem (Roche): «Απαραίτητο ένα πιο βιώσιμο, προβλέψιμο και δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον»

12fb56e031ce506f676882c66c595679 L (1)

Tην ανάγκη για ένα δίκαιο, βιώσιμο και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον για την καινοτομία στον τομέα της υγείας επισήμανε ο Ezat Azem, Διευθύνων Σύμβουλος της Roche Hellas, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 27ο Annual Economist Government Roundtable που διοργανώθηκε από τον Economist. «Πρόκειται για προϋποθέσεις απαραίτητες για την είσοδο της φαρμακευτικής καινοτομίας στη χώρα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες θα συνεχίσουν να επωφελούνται από αυτήν», τόνισε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αναγνωρίζοντας τη θέληση της Πολιτείας να προσελκύσει επενδύσεις για την καινοτομία στον τομέα της υγείας, παραμένουμε στη διάθεσή της, έτοιμοι να μοιραστούμε τις προτάσεις μας προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την επίτευξη αυτού του στόχου». Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Azem εστίασε στα εμπόδια που δυσχεραίνουν την είσοδο της φαρμακευτικής καινοτομίας στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ανέφερε:

α) την έλλειψη προβλεψιμότητας

β) την απειλούμενη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιρειών εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης με τη μορφή των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebates), οι οποίες για τα νοσοκομειακά φάρμακα πλέον αγγίζουν σχεδόν το 70%, και

γ) την ανεπάρκεια του φαρμακευτικού προϋπολογισμού, όπως αποδεικνύεται από πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι το 2022 η βιομηχανία συνεισέφερε περισσότερο από το κράτος στο κόστος περίθαλψης ασθενών. Για την αντιμετώπιση αυτής της δυσμενούς κατάστασης, παρότρυνε την κυβέρνηση να λάβει επειγόντως μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της ανακατανομής των κεφαλαίων που προστέθηκαν στον προϋπολογισμό στο πλαίσιο της δέσμευσης της Πολιτείας για την μείωση των αυτόματων επιστροφών (clawback) ως μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έτσι ώστε να κατευθυνθούν προς τα κανάλια διανομής φαρμάκων που υπόκεινται σε μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Επιπλέον, ο Ezat Azem αναφέρθηκε στην προστασία των νοσοκομειακών φαρμακευτικών προϊόντων που κοστίζουν λιγότερο από 30 ευρώ, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δίκαιο για τα προϊόντα με τιμή άνω των 30 ευρώ να επιβαρύνονται με το κόστος αυτής της προστασίας. Όπως τόνισε: «Μόνο το 2022 η δαπάνη για αυτά τα προϊόντα εκτιμάται στα 150 εκατ. ευρώ».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Roche Hellas, υπογράμμισε την αξία και τη σημασία της καινοτομίας, ως καταλύτη για την αύξηση του οφέλους για τους ασθενείς και την κοινωνία γενικότερα, καθώς και για την οικονομική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, στάθηκε στη συμβολή της φαρμακευτικής καινοτομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, από τη διάγνωση έως τη θεραπεία και τον εμβολιασμό, και συνεπώς στην υποστήριξη της ελληνικής κοινωνίας για την επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Επιπλέον, τόνισε ότι χάρη στην καινοτομία, πολλές θανατηφόρες ασθένειες έχουν μετατραπεί σε χρόνιες νόσους, με τους πάσχοντες να ζουν μια παραγωγική ζωή. Όπως επισήμανε: «Η καινοτομία συνδέεται με την οικονομική ευημερία μέσω των προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης, των κλινικών μελετών και της δημιουργίας θέσεων εργασίας υψηλής κατάρτισης, αλλά και μέσω της μείωσης του κόστους υγειονομικής περίθαλψης που προκύπτει λόγω της πρόληψης ή της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των ασθενειών».

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι η καινοτομία εκτείνεται πέρα από την επιστημονική πρόοδο και τις νέες θεραπείες και περιλαμβάνει πρωτοβουλίες που μετασχηματίζουν το σύστημα υγείας προς όφελος των ασθενών. Τεκμηρίωσε αυτή την άποψη με μια αναφορά στο “ΟΙΚΟΘΕΝ”, ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στους ασθενείς με καρκίνο να λαμβάνουν θεραπεία στο σπίτι τους. Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα δεν βελτιώνει μόνο τη συνολική εμπειρία του ασθενούς, αλλά συμβάλλει επίσης στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Ο Ezat Αzem εξήρε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που υλοποιούν ένα τέτοιο πρόγραμμα σε τέτοια κλίμακα και συνεχάρη όλους όσοι συμμετείχαν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του.

Ο Ezat Azem, Διευθύνων Σύμβουλος της Roche Hellas, συμμετείχε στο πάνελ με τίτλο, «Leveraging Innovation for Transformation and Growth» μαζί με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, Υφυπουργό Υγείας, και τον Κώστα Αθανασάκη, Οικονομολόγο, Επίκουρο Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Το πάνελ συντόνισε ο Daniel Franklin, executive και diplomatic editor του Economist.

Η Roche Hellas ήταν ασημένιος χορηγός του Συνεδρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Βουλή: «Καυγάς» Γεωργιάδη – Βελόπουλου με αφορμή τη διάταξη για την άδεια διαμονής μεταναστών

diktio diktio

Σπάτα: «Κινηματογραφική» καταδίωξη κλεμμένου αυτοκινήτου – Χειροπέδες σε 15χρονο Ρομά

diktio diktio

Ο ΟΑΣΘ «έβαλε μπρος» τις διαδικασίες για πρόσληψη 150 οδηγών

diktio diktio