stokentri.gr
ΔΙΕΘΝΗΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αλλαγές στην Προστασία των Λύκων: Οδηγία της ΕΕ για Υποβάθμιση του Καθεστώτος Προστασίας

Κοινοιποίηση

Υποβάθμιση της Προστασίας των Λύκων από την ΕΕ

Οι ευρωβουλευτές προγραμματίζεται να δώσουν σήμερα Πέμπτη το πράσινο φως για την υποβάθμιση της προστασίας των λύκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αλλαγή αυτή αφορά τη μετάβαση του λύκου από την κατηγορία των “αυστηρά προστατευόμενων” ζώων σε εκείνη των “προστατευόμενων”, ακολουθώντας μια σημαντική τροποποίηση στους κανόνες προστασίας που εγκρίθηκε στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Τα μέλη της Σύμβασης της Βέρνης, η οποία έχει αναλάβει την υποχρέωση της προστασίας της άγριας ζωής στην Ευρώπη και σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, είχαν καταλήξει σε συμφωνία τον περασμένο Δεκέμβριο για τη μείωση του επιπέδου προστασίας του λύκου. Αυτή η απόφαση έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των οργανώσεων προστασίας της φύσης καθώς και στους ερευνητές, οι οποίοι θεωρούν τον λύκο μια κρίσιμη και πολύτιμη κατηγορία του οικοσυστήματος.

Η υποβάθμιση τέθηκε σε εφαρμογή από τον Μάρτιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε άμεσα στην αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ, ώστε να αντανακλά τη νέα πραγματικότητα. Οι αλλαγές επιτρέπουν την επανάληψη του κυνηγιού του λύκου, κάτι το οποίο θα εφαρμοστεί και θα εποπτεύεται με αυστηρά κριτήρια.

Εκτός αν υπάρξει κάποια ανατροπή της τελευταίας στιγμής, οι νομοθέτες της ΕΕ αναμένεται να επιβεβαιώσουν σήμερα την έγκρισή τους στην προτεινόμενη αλλαγή των κανόνων. Αυτή η απόφαση υποστηρίζεται από μια ευρεία γκάμα κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των συντηρητικών, κεντρώων και σοσιαλιστικών ομάδων, που θεωρούν ότι η νέα πολιτική θα συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση των πληθυσμών των λύκων στην ΕΕ.

Η αναθεώρηση αυτή δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τη βιοποικιλότητα και την οικολογία, καθώς οι λύκοι διαδραματίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στην ρύθμιση των πληθυσμών άλλων ειδών και στη διατήρηση της ισορροπίας των οικοσυστημάτων. Είναι σημαντικό οι αποφάσεις που λαμβάνονται να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και έρευνες που να υποστηρίζουν τη βιωσιμότητά τους, προστατεύοντας έτσι και τα ζώα και τον άνθρωπο στο φυσικό περιβάλλον.