Ελληνικός Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και Εξοπλιστικές Πολιτικές
Η Αθήνα ανακοίνωσε μια σημαντική πρωτοβουλία που επισημοποιεί και καταγράφει για πρώτη φορά τα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε ευρωπαϊκό κείμενο. Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ), ο οποίος κατατέθηκε, εξασφαλίζει πλήρη επήρεια του ελληνικού εδάφους και των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες και αποτελεί μια κίνηση στρατηγικής σημασίας για τη χώρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, χαρακτήρισε το ΘΧΣ «ζωτικής σημασίας», καθώς αναγνωρίζει τη μέγιστη δυνατή έκταση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στηριζόμενο στο διεθνές δίκαιο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Είναι σημαντικό ότι, παρά τις διαφορετικές εκδοχές που μπορεί να προκύπτουν, υπάρχει η δυνατότητα για διάλογο στο πλαίσιο των συμφωνιών», ανέφερε, αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα.
Ο χάρτης του ΘΧΣ περιλαμβάνει τις συμφωνίες οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) με την Ιταλία και την Αίγυπτο, οι οποίες υπήρξαν αποτέλεσμα διμερών διαπραγματεύσεων και είναι σύμφωνες με τους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας. Χάρη στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αντιμετωπίζονται οι παράνομες αξιώσεις του τουρκολιβυκού μνημονίου και ενισχύεται η εδραιωμένη θέση της Ελλάδας στην περιοχή.
«Ο σχεδιασμός μας καλύπτει το σύνολο των δικαιωμάτων μας πάνω στις θαλάσσιες ζώνες, προωθώντας την εθνική μας στρατηγική με αυτοπεποίθηση και ευθύνη», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου. Η αναγνώριση των υποτιθέμενων θαλάσσιων περιοχών κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνει την ισχύ της Ελλάδας στις διεθνείς διαπραγματεύσεις και καθορίζει τη στρατηγική της βάση για τις επόμενες δεκαετίες.
Σημαντική λεπτομέρεια του ΘΧΣ είναι ότι αποτυπώνονται οι θέσεις της Ελλάδας για ζώνες που εκτείνονται πέρα από 480.000 km². Αυτή η κίνηση δημιουργεί ένα ισχυρό διαπραγματευτικό εργαλείο, όπως σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Διπλωματίας, Αντώνης Κλάψης, επισημαίνοντας ότι οι αμφισβητούμενες περιοχές θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να υπογραφούν συμφωνίες οριοθέτησης με γειτονικά κράτη.
Τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι οριοθετημένα στα 6 ναυτικά μίλια, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η επέκταση στα 12 μίλια συνιστά αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. Το Υπουργείο Εξωτερικών καθιστά σαφές ότι αυτό το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί επί τη βάσει των εθνικών συμφερόντων και των κανονισμών του Διεθνούς Δικαίου.
Αναφορικά με τις σχέσεις με την Τουρκία, οι κυβερνητικές πηγές επανέλαβαν τη δέσμευση της Ελλάδας για διάλογο, υπογραμμίζοντας ότι η επίλυση των διαφωνιών προϋποθέτει σεβασμό στα διεθνή δίκαια. «Ο ελληνοτουρκικός διάλογος είναι προθυμία μας να συνεχιστεί και να διευθετηθούν οι διαφορές μας», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Αυτό το νέο λεπτομερές σχέδιο του ΘΧΣ από τη μία αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Ελλάδας ενώ ταυτόχρονα θέτει σε αμφισβήτηση τις υπερβολικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία αντέτεινε ότι οι περιοχές που καθορίζονται παραβιάζουν τις θαλάσσιες ζώνες της. Αυτή η επιδερμική αντιπαράθεση επιβεβαιώνει την επιτακτική ανάγκη για έναν καθορισμένο και ισχυρό διάλογο, όπως αναφέρεται από τις κυβερνητικές πηγές.
Εξοπλιστική Πολιτική και Στρατηγική Ενίσχυσης της Άμυνας
Στο πλαίσιο της στρατηγικής του ΘΧΣ, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) συνεδρίασε πρόσφατα για να εγκρίνει ένα 12ετές πρόγραμμα εξοπλισμών για τις Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να ενισχυθεί η θωράκιση της χώρας. Ο προϋπολογισμός της δαπάνης ανέρχεται σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρουσίασε προτάσεις για την απόκτηση νέων φρεγατών, την αναβάθμιση του στρατιωτικού υλικού και την ενσωμάτωσή νέων αμυντικών τεχνολογιών. Σημαντικά προγράμματα που περιλαμβάνονται είναι η ανάπτυξη πύραυλου εμβέλειας, στρατιωτικού δορυφόρου και αναβάθμισης του στόλου αεροσκαφών. «Η εθνική άμυνα είναι ζήτημα κοινής ευθύνης και απαιτεί ομοφωνία να ενώνουμε τις δυνάμεις μας», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στην ανάγκη συνεργασίας σε αυτό το κρίσιμο πεδίο.
Η συντονισμένη προσπάθεια για την ενίσχυση των Ναυτικών Δυνάμεων περιλαμβάνει σχέδια αναβάθμισης τόσο των F-16 όσο και των υποβρυχίων. Αυτή η στρατηγική δείχνει τη δέσμευση της Ελλάδας να διασφαλίσει τα εθνικά της συμφέροντα και να αποκτήσει μοντέρνα και αποτελεσματικά μέσα άμυνας.
Διεθνείς Σχέσεις και Διπλωματία
Οι θέσεις της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο έχουν καθοριστική σημασία σε αυτό το πλαίσιο. Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος, δήλωσε ότι οι ελληνικές θέσεις βασίζονται αποκλειστικά στο διεθνές δίκαιο και προγραμματίζουν μια πιθανή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο για επίλυση διαφορών με την Τουρκία. «Η μέση γραμμή καθορίζει τα δικαιώματά μας και είναι η βάση της λογικής μας στις διεθνείς σχέσεις», τόνισε.
Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί απαιτεί αποτελεσματική και φυσικά στρατηγική διαχείριση των θαλάσσιων και δίκαιων δικαιωμάτων της Ελλάδας, διότι οι συνεργασίες και η υπογραφή συμφωνιών είναι καθοριστικές για τα εθνικά συμφέροντα.