stokentri.gr
ΔΙΕΘΝΗΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μακρόν: Αβέβαιο το ταξίδι Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη για ειρηνευτικές συνομιλίες με Ζελένσκι

Κοινοιποίηση

Μακρόν: Αβεβαιότητα για την προσέλευση Πούτιν στην Κωνσταντινούπολη

Ο Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια μιας εκτενούς τηλεοπτικής συνέντευξης στον σταθμό TF1, δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσει με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, την πιθανότητα μιας ειρηνικής συμφωνίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πάντως ότι, σε περίπτωση που η συνάντηση δεν πραγματοποιηθεί, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφωνήσει να επιβάλουν νέες, αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη, ο Μακρόν αντέτεινε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εκτός πλαισίου του διεθνούς δικαίου και ως εκ τούτου μη νόμιμο.

Ο Μακρόν υπογράμμισε την σημασία της αποφυγής ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου, επισημαίνοντας ότι οι εχθροπραξίες θα πρέπει να σταματήσουν και η Ουκρανία να είναι σε θέση να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις που αφορούν την εδ territorial ακέραιότητα της. Συμπλήρωσε ότι η κατάλληλη στρατηγική ασφάλειας για το Κίεβο είναι να ενισχυθεί ο ουκρανικός στρατός προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να απαντά σε οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επιθετικότητα.

Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε την προθυμία της χώρας του, της Βρετανίας και άλλων κρατών να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, εφόσον υπάρξει ένας ειρηνικός συμβιβασμός μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ο οποίος θα επικυρωθεί από τον ΟΗΕ. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τη σταθερότητα κατά μήκος της γραμμής του μετώπου.

Σχολιάζοντας την ανάγκη της Γαλλίας να προετοιμαστεί οικονομικά για πόλεμο, ο Μακρόν ανέφερε ότι το 2017 η γαλλική κυβέρνηση δαπανούσε 32 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνά της, ενώ σήμερα οι δαπάνες φθάνουν σχεδόν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι χαρακτηριστική η τριπλάσια αύξηση της παραγωγής των αεροσκαφών Rafale, που υποδηλώνει και την στρατηγική στήριξης της αμυντικής ικανότητας της χώρας.

Αναφερόμενος στη δυνατότητα πυρηνικής αποτροπής που διαθέτει η Γαλλία, ο πρόεδρος τόνισε ότι πάντα υπήρχε μια ευρωπαϊκή διάσταση σε αυτό το θέμα, αλλά επισήμανε πως ο τελικός λόγος θα ανήκει πάντοτε στον πρόεδρο της γαλλικής Δημοκρατίας.

Αναφορικά με τις σχέσεις της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μακρόν δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι κατανοούν ότι, με την πάροδο του χρόνου, θα υπάρξει μείωση των αμερικανικών συμφερόντων στην Ευρώπη, γεγονός που απαιτεί προσαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής.