www.stokentri.gr
ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κλιματική αλλαγή: Η παγκόσμια θερμοκρασία θα ανέβει πάνω από τον στόχο του 1,5° Κελσίου, προειδοποιούν επιστήμονες

αρχείο λήψης 2024 05 08t145534.096

Έρευνα που έγινε δείχνει ότι τα μέτρα των κυβερνήσεων έχουν αποτύχει και ότι ο πλανήτης οδεύει προς την καταστροφή – Η θερμοκρασία στη γη αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου τον 21ο αιώνα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν εκατοντάδες εμπειρογνώμονες ανά τον κόσμο που μελετούν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας ότι η θερμοκρασία του πλανήτη μας θα ξεπεράσει τον στόχο που είχε συμφωνηθεί για τον αιώνα που διανύουμε, δηλαδή τον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Η Γη θα γίνει ακόμη πιο ζεστή τα προσεχή έτη με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου γεγονός που θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την ανθρωπότητα, σύμφωνα με δημοσκόπηση εκατοντάδων κορυφαίων επιστημόνων ανά τον κόσμο που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Guardian.

Εκατοντάδες κορυφαίοι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα ανέβουν τουλάχιστον κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου τον αιώνα που διανύουμε, αποτυγχάνοντας την επίτευξη των διεθνών στόχων που έχουν συμφωνηθεί.

Καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη

Το γεγονός αυτό θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα και τον μέλλον του πλανήτη μας γενικότερα, όπως αποκαλύπτει η έρευνα της βρετανικής εφημερίδας.

Σχεδόν το 80% των επιστημόνων που ερωτήθηκαν, όλοι από την έγκυρη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC)- υπό την αιγίδα του ΟΗΕ- προβλέπουν ότι η παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί τουλάχιστον 2,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα ενώ σχεδόν οι μισοί αναμένουν ότι θα ανέβει κατά 3 Βαθμούς Κελσίου.

Μόνο το 6% πιστεύει ότι θα τηρηθεί το διεθνώς συμφωνημένο όριο αύξησης της θερμοκρασίας, δηλαδή κατά ενάμιση βαθμό.

Λιμοί, συγκρούσεις και μαζική μετανάστευση

Πολλοί από τους εμπειρογνώμονες οραματίζονται ένα «ημι-δυστοπικό» μέλλον, με λιμούς, συγκρούσεις και μαζική μετανάστευση, που θα έχουν προκληθεί από καύσωνες, πυρκαγιές, πλημμύρες και καταιγίδες με ένταση και συχνότητα πολύ μεγαλύτερη από αυτές που έχουν ήδη πλήξει τον πλανήτη μας.

Πάντως, πολλοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν απελπισμένοι, εξοργισμένοι και φοβισμένοι από την αποτυχία των κυβερνήσεων να δράσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά παρά τα σαφή επιστημονικά στοιχεία που τους παρέχει η επιστημονική κοινότητα.

«Πιστεύω ότι οδηγούμαστε σε μεγάλη κοινωνική αναστάτωση μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε η Γκρέτα Πεκλ από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας.

«Οι χώρες θα πληγούν από ακραία καιρικά φαινόμενα ενώ η παραγωγή τροφίμων θα διαταραχθεί. Δεν θα μπορούσα να νιώσω μεγαλύτερη απόγνωση για το μέλλον», πρόσθεσε η επιστήμονας εκφράζοντας την απογοήτευσή της.

Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί

https://9a9028010e3fbeda55e138ef125279c7.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Για τους ειδικούς όμως, ο αγώνας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να συνεχιστεί, όσο και αν εξακολουθεί να αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη.

Η κλιματική κρίση προκαλεί ήδη σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά μας όπως και στις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών σε όλο τον κόσμο, με αύξηση της μέσης θερμοκρασίας μόνο 1,2 Βαθμούς Κελσίου, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Για τον Τζες Κίναν του Πανεπιστημίου Tουλέιν στις ΗΠΑ, «αυτή είναι μόνο η αρχή: Ετοιμαστείτε και για άλλη αύξηση της θερμοκρασίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ναταλί Χιλμί του Επιστημονικού Κέντρου του Μονακό, η οποία αναμένει άνοδο της θερμοκρασίας κατά τρεις βαθμούς Κελσίου τον τρέχοντα αιώνα: «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε κάτω από το όριο που έχουμε συμφωνήσει, δηλαδή την αύξηση της θερμοκρασίας κατά ενάμιση βαθμό Κελσίου».

Κρίσιμες οι προετοιμασίες

Για τους ειδικούς πάντως, οι προετοιμασίες ανά τον κόσμο για την προστασία των ανθρώπων από τις χειρότερες κλιματικές καταστροφές είναι πλέον κρίσιμες.

Από την πλευρά της, η Λετίθια Κοτρίμ ντα Κούνχα από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, εκφράζει την απαισιοδοξία της για τις συνθήκες διαβίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο:

«Ανησυχώ εξαιρετικά για τις ανθρώπινες απώλειες», τονίζει προσθέτοντας: «Ο στόχος του ενάμιση βαθμού Κελσίου επιλέχθηκε για να αποφευχθούν τα χειρότερα της κλιματικής κρίσης κι έχει θεωρηθεί ως σημαντικός οδηγός στη ατζέντα των διεθνών διαπραγματεύσεων».

Ωστόσο, οι πολιτικές για το κλίμα που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις δείχνουν ότι ο πλανήτης αναμένεται να ζεσταθεί σχεδόν κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου τον αιώνα που διανύουμε.

Η έρευνα του Guardian αποκαλύπτει ότι λίγοι εμπειρογνώμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), αναμένουν από τις κυβερνήσεις και τους πολίτες να λάβουν δραστικά μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Εντολή για τη διενέργεια εκκλησιαστικών ανακρίσεων έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος

diktio diktio

Ο διεθνής αντίκτυπος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

diktio diktio

Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης – Αποχωρεί από την πολιτική σκηνή μετά από 25 χρόνια

diktio diktio